Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-09 06:00:00

Vasárnap rajtol a férfi kézilabda Európa-bajnokság Szerbiában

Mocsai újratölti az etikai kódexet a halálcsoportban

Újvidéken kezdik az Európa-bajnokságot a magyar férfi kézisek, etikai kódexük azonban a régi. Egy éve bejött Mocsai Lajos 12 pontja.

A vasárnap rajtoló szerbiai Eb-n az oroszokkal, a franciákkal és a spanyolokkal szerepelnek egy csoportban a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai (Mocsai Lajos csapata pont egy hét múlva, hétfőn kezd). A szakértők a sorsolás pillanatától szimplán csak „halálcsoportnak” keresztelték a négyest. Okkal: a franciák speciel az Eb-címvédők (2010, Ausztria), világbajnokok (2011, Svédország) és olimpiai bajnokok (2008, Peking). Egyszerre… A sportág történetében még soha nem fordult elő hasonló! Egyértelműen és vita nélkül a galloké a kor legnagyszerűbb csapata, minden poszton két világsztárral. A spanyolok a Barcelona révén a Bajnokok Ligája címvédői, és a kegyetlen Asobal Ligában edződő játékosok Pekingben a harmadik helyre voltak jók. Oroszország tűnik a „leggyengébbnek”, a Szojuza Handbolisztov Rosszija utoljára a 2000-ben, Sydneyben rendezett olimpián uralta a sportágat, azóta viszont nem játszott vezető szerepet. Teljesítménye nehezen modellezhető, mert noha világszínvonalú játékosai vannak, szeszélyesek, mint az április.


Értéket közvetít, morális tartást ad

Mocsai Lajos majdnem napra pontosan egy éve, a svédországi világbajnokság előtt rögzítette a magyar válogatottra vonatkozó etikai kódexet. Amint a kapitány akkor fogalmazott, semmiképp sem szeretné, ha ismeretlenek élcelődnének az ő, illetve csapata hitvallásán, hiszen kódexüket rossz értelmezés esetén intrikákra lehetne használni, és végül szándékai ellenére „negatív lenne a kicsengése”. Ám végül mégis úgy döntött, nyilvánosságra hozza a belső használatra készült szabályrendszert, mert úgy vélte: ebből nemcsak az élsportolók, de a családok is tanulhatnak, erőt meríthetnek, esetleg mindennapjaik során a magukévá tehetik. Az irányelveket akkoriban többször átbeszélte játékosaival, akik azokat elfogadták.

A válogatott újvidéki Eb csoportmérkőzései
Január 16.: Magyarország–Oroszország
Január 18.: Spanyolország–Magyarország
Január 20.: Franciaország–Magyarország

 

 

 

 

 

A kódex olyan értékeket közvetít, amelyekhez a pályán és a pályán kívül egyaránt igazodhatnak a kézilabdások. A rendszerbe foglalt szabályrendszer pedig egyértelműen erősítette a csapatkohéziót, a játékosok önbizalmát, amit az általuk elért eredmény is hitelesítetett: egy éve a vb-n a hetedik helyen zárt a válogatott, amivel jogot szerzett az idén áprilisban esedékes olimpiai kvalifikációs tornán való szereplésre. Az Eb-n tehát efféle teher nem nehezedik a játékosokra. A csapat ráadásul a víkenden is kitett magáért: szombaton Brémában még 36-33-ra kikapott a világ legerősebb bajnokságából, a Bundesligából verbuvált Németország ellen, de a vasárnap esti, magdeburgi visszavágón már egy góllal (22–21-re!) legyőzte vendéglátóját! A kódex pontjai tehát erre a válogatottra is érvényesek, íme!


Az etikai kódex pontjai

Mottó: Ne félj a vihartól, hanem tanulj meg táncolni az esőben!

1. A kialakuló konfliktusokat rögtön az elején szemtől szembe, méltósággal zárd le, és tisztázd megnyugtatóan!
2. A személyes győzni akarás és siker mellett a társaid sikere, eredményessége örömmel töltsön el!
3. A munkád és az élet más területén is légy fegyelmezett és pontos!
4. Mások háta mögött ne intrikálj, szemtől szembe vállald véleményedet és döntéseidet!
5. Tudj örülni a sikereknek, és mértékkel megünnepelni azokat!
6. Sem a mérkőzésen, sem az edzésen, valamint azon kívül egyetlen csapattársadat se hagyd magára nehézségei és problémái közepette!
7. Minden olyan egyezséget, megállapodást teljesíts, amelyek kiállják a tisztesség, az erkölcs és a morál próbáját!
8. Kötelezd el magad a folyamatos fejlődés, tanulás, képzés mellett, törekedj a kiválóságra!
9. Légy felelősségteljes önmagaddal szemben, ne másokban keresd a hibát, ne próbáld magad kifogásokkal és magyarázkodással felmenteni!
10. Légy megértő és lojális csapattársaddal és vezetőiddel!
11. A tiszta beszéd és pozitív gondolkodás kedvezően befolyásolja a tudáshoz nélkülözhetetlen állapotot!
12. Ne feledd, hogy a csapat tagjaként, minden pillanatban a magyar válogatottat és hazádat, Magyarországot képviseled!

 

S. V. A.
Nyitókép: mkbveszprem.eu
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.