Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-05 05:30:00

Hiába Mocsai hatalmas tudása, a magyar szinten csillagászati költségvetés

Miért esett ki a leggazdagabb magyar klub?

Megint álom maradt a veszprémi férfi kézilabdázóknak a BL négyes döntője, a magyar bajnokot – csakúgy, mint tavaly – az FC Barcelona állította meg. Törvényszerű a leggazdagabb magyar klub kiesése?

Hiába a magyar válogatottak sora, minőségi – klasszis – légiósok, az MKB Veszprém kézilabdázói nem tudnak bejutni a Bajnokok Ligája végjátékába. Hiába Mocsai Lajos hatalmas szakmai tudása és a magyar szinten csillagászatinak mondható költségvetés, a riválisoknak egyszerűen több pénze van. Elég csak rápillantani a BL idei sorozatában még állva maradt nyolc csapat névsorára, s kiderült, hol is vannak a legjobban eleresztve a klubok. A negyeddöntőbe négy német (Hamburg, RN Löwen, Flensburg, Kiel), két spanyol (Barcelona, Ciudad Real), valamit az orosz válogatottal gyakorlatilag megegyező Csehovszki Medvegyi és a francia Montpellier jutott.


Brutális jegybevétellel kalkulálhatnak

Egyértelmű, hogy az európai kézilabda fellegvára a Bundesliga, és a BL-negyeddöntős kvartett mellett már ott kopogtat az új német sztáralakulat, a német bajnokságban jelenleg harmadik helyen álló Füchse Berlin, a klub a következő szezonra tovább erősödik, hiszen a Barcelona klasszisát, Iker Romerót szerződtette. Németországban nem ritkák a tízezres vagy annál nagyobb sportcsarnokok. A Kiel például a 2007-ben átadott, 13 ezer férőhelyes Sparkassen Arénában játssza meccseit, rendre teltház előtt. Nem túl bonyolult matematikai művelet kiszámolni 20 eurós átlag jegyárral egy-egy mérkőzés bevételét (260 ezer euró, tehát kicsit több mint 70 millió forint). Ha ezt beszorozzuk a szezonbéli 25 hazai tétmeccsel, iszonyatos számot kapunk. S akkor még nem beszéltünk a televíziós jogdíjakról, a reklámpénzekről, illetve a mez- és ajándéktárgy-eladásokból származó bevételről. Ehhez képest bizony aprópénz a veszprémiek idehaza horribilisnek számító, egymilliárd forint körüli költségvetése.


A focisták tartják el a kézilabdásokat

A spanyol sztárcsapatok sem szegényebbek, ráadásul a Veszprémet búcsúztató katalánok helyzete különösen kellemes. Az FC Barcelona a világ legnépszerűbb klubja, a labdarúgáson kívül három tradicionális szakosztályt üzemeltet, a kézilabdát, a kosárlabdát és a görhokit, ehhez csatlakozott néhány éve a futsal. Mindenkinek egyértelmű, hogy a felépítményt a futballcsapat tartja el, s ha nyernek a focisták (márpedig mostanában rendre ezt teszik), nincs semmilyen eredménykényszer a többi szakosztályon.

Iváncsikék eredményesen rohamoztak, de hiába nyertek, a Barca ment tovább
Fotó: mkbveszprem.eu


Nagy Lászlóék egyenrangúak a Barca focistáival

„Azt elvárják, hogy három-négyévente nyerjünk egy trófeát, akár a spanyol bajnokságban, akár a BL-ben, de nincs különösebb pánikhangulat, ha becsúszik egy olyan szezon, amikor aranyérem nélkül maradunk – mondta néhány évvel ezelőtt e sorok írójának Nagy László, a Barcelona kéziseinek csapatkapitánya, aki nem mellékesen ismét óriási szerepet játszott a Veszprém hétvégi kiejtésében. – Pontosan tudjuk, hogy a futballisták az igazi sztárok a városban, de mi is a klub egyenrangú tagjainak számítunk, s ez hatalmas dicsőség számunkra.”

Nagy László négy góljával továbblőtte a Barcelonát
Fotó: mkbveszprem.eu

A Veszprém helyzete tehát nem egyszerű, hiszen ha a csapat el akar jutni a BL négyes döntőjéig, el kell búcsúztatnia a spanyol–német uralkodói hatos valamelyik tagját, ám a küldetést tovább nehezíti, hogy a riválisok minimum kétszer annyi pénzből gazdálkodhatnak. Ennek kézzelfogható eredménye, ami a szombati meccsen is látszódott: a Barcelonának minden posztra két azonos kvalitású sztárja volt, így a kezdőket bármikor lehozhatta a pályáról a katalán mester, ez a csapat játékán egyáltalán nem látszódott meg. Mocsai ellenben nem tudta pihentetni legjobbjait, akik ugyan megverték a Barcelonát, de összesítésben alulmaradtak, és kiestek.

Barabás, a városi rivális
Néhány évtizeddel ezelőtt a Bakony Vegyész női kézilabdacsapata volt Veszprém első számú sportalakulata, ám a férfi kézisek berobbanásával változott a helyzet, ma már az MKB-nek van komoly tömegbázisa. Csakhogy Veszprémben újjáéledt a sportág hölgyek által űzött változata, sőt a Veszprém Barabás KC egyre nagyobb terveket szövöget, válogatott játékosokkal kötött szerződést a következő szezonra. Persze ez a 120-140 millió forintos költségvetés is csak a középmezőny elejének megcélzásához elegendő a magyar első osztályban, éppen ezért a férficsapat hívei közül sokan úgy látják, hogy a lányokra költött pénzt jobb lenne hozzácsapni az MKB költségvetéséhez. Ennyiből kijönne még egy világklasszis átlövő és egy jó védőspecialista éves fizetése…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.