Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-12-01 08:56:00

A világraszóló futamgyőzelmet nem szimulálta

Michelisz: játékosból igazi versenyző

A múlt heti, makaói túraautó-világbajnokságon (WTCC) Michelisz Norbert futamgyőzelmet ért el. Számítógépes szimulátorral kezdett annak idején.

A mohácsi fiú valós előképzettség és versenyzői háttér nélkül, a mai tendenciáknak élesen ellentmondóan (csak?) húszévesen hasított először a valóságban is – a forró hungaroring-aszfalton – igazi túraatóval. Olyan komoly sikereket ért el ugyanis a számítógép előtt ülve szimulációs autóversenyeken, hogy arra már mások is felfigyeltek. Lehetőséget adtak neki, ő pedig élt vele. Vagyis ennél többről van szó: öregbítette hazánk hírnevét, nem kevés örömet csempészve küzdelmes hétköznapjainkba.

A most huszonhat éves Michelisz makaói szezonzárón aratott győzelme azonban nem csak emiatt szólt nagyot. A WTCC történetében először szerzett magyarként indulási jogot, az első teljes évét pedig idén versenyezte itt végig a pilóta, félgyári szintén magyar csapattal (Zengő Dension) elindulva a világ legjobb túraautó-pilótái között. Talán az egyetlen volt a mezőnyben, aki nem ült már három éves korától fogva gokartban… És eddig az egyetlen, aki Makaóban SEAT-tal elsőként tudott átérni a célvonalon, ugyanis ezt még a márka gyári csapatai sem tudták elérni.

Sokszoros bajnokok és (a Forma–1-et is megjárt) tapasztalt rókák társaságában ment. Eleinte volt is belőle baja. A „nagyok”, a bajnoki címért küzdők nem kímélték – kapta a pofonokat jobbról és balról is, nemegyszer találta magát áldozati bárányként a pálya szélén. De ilyen a túraautózás világbajnoki berkekben. Michelisz a sok megpróbáltatás ellenére sem tört meg, ellenkezőleg, jelesre vizsgázott. Ahogy csapata, a Zengő Dension is, amelynek alapítója és vezetője, Zengő Zoltán  örömében sírva ünnepelte első világbajnoki futamgyőzelmüket a gárda többi tagjával együtt.

 

Michelisz Norbi 1984. augusztus 8-án született Mohácson. A számítógépes közösségi játékokban elért eredményeire Wéber Gábor figyelt fel, aki ugyanilyen módon vált autóversenyzővé, és beajánlotta egy tesztre.A hungaroringi próba annyira jól sikerült, hogy Michelisznek versenyzői ülést kínáltak. Tehetségét azonnal megvillantotta: már első idényében, 2006-ban bajnok lett a Suzuki Swift Kupában a Zengő Motorsporttal. Egy évvel később ugyanígy tett a Renault Clio Kupában.2008-ban a SEAT León Szuperkupában szerepelt. Ezzel párhuzamosan versenyzett a SEAT León Európa-kupában, a hat futamból négyszer ő szerezte meg az első rajtkockát, és ne mondja senki utólag, hogy a történelem nem ismétli önmagát: az Európa-kupában utolsó futamát megnyerte. Jutalmul jöhetett a bemutatkozás a WTCC-ben.Tavaly már a SEAT magyar és Európa-kupájában sem akadt jobb nála, így ismét nevezhetett egy futamra a túraautó-vb-n. Idén a WTCC-re koncentrált: pole-okat szerzett, dobogós helyezést ért el, futamot nyert (4. helyről rajtolva). Összetettben a 9. helyen zárt, megnyerve az újoncok közötti pontversenyt is.

Vér Viktória

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.