Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-23 20:00:00

Az Eb-rendező Lengyelország szigorít, itthon tüntetnek a drukkerek

Már a stadionokban elítélik a futballhuligánt

Aláírta a lengyel államfő a tömegrendezvények biztonságáról szóló törvény módosítását, amely szigorúbb fellépést tesz lehetővé a huliganizmus ellen a 2012-es foci Eb-n. Itthon tüntetnek a szurkolók.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő aláírta a tömegrendezvények szigorítására vonatkozó törvénymódosítást. A következmény: 2014-ig minden olyan létesítményben kötelező lesz az elektronikus személyazonosító rendszer bevezetése, ahol labdarúgó-mérkőzéseket rendeznek, és a garázdák, futballhuligánok ellen már a stadionban lehetővé válik a büntetőeljárás lefolytatása.

A meccseken legfeljebb 3,5 százalék alkoholtartalmú szeszes italok árusíthatók, de a kiemelt kockázatú események esetében már ez is tilos. Az előírás megszegőit szabadságvesztésre vagy legkevesebb 2 ezer zloty (cirka 140 ezer forint) bírságra ítélhetik. Az arc eltakarásáért ugyancsak szabadságvesztés vagy pénzbírság jár. Veszélyes eszközök, éles tárgyak birtoklása szintén szabadságvesztéssel vagy 3 ezer zloty pénzbírsággal büntethető. A hamis bombariadót keltő személyek hat hónaptól nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Büntetendő lesz az egyik szektorból a másikba való átjárás, vagy a stadionba való illegális belépés is. Röviden: a lengyelek igyekeznek rendet tenni saját stadionjaikban.

Itthon hasonló szabályok bevezetésére készül az MLSZ, de például a szurkolói kártya ellen folyamatos a tüntetés. A drukkerek szerint nincs szükség erre. A Magyar Labdarúgás Fórumán még februárban Őri Márk, a Videoton FC szurkolói csoportjának vezetője azt mondta, a médiában aránytalanul jelenik meg a futballhuliganizmus és a drukkerek által elkövetett vandalizmus. Szerinte alig van botránnyal végződő meccs Magyarországon. „A mi véleményünk szerint az ultrák nem bűnözők, a fokozott rendőri jelenlét csak akkor indokolt, ha a két futballcsapat drukkerei komoly rivalizálásban állnak egymással. Egyéb esetekben szerintünk felesleges a túlzott biztosításra költeni az adófizetők pénzét. A drukkerek többsége felesleges nyűgnek tartja a kártyát.” A rendszer hazai bevezetése ellen több bajnokin is kivonultak a nézők a lelátóról a meccs vége előtt, így próbáltak nyomatékot adni tiltakozásuknak. Arról egyelőre nem nyilatkozott semelyik ultra-csoport vezetője, ha tényleg olyan békés szándékkal mennek a stadionokba, akkor miért zavarja őket a névre szóló szurkolói kártya?

 

– mi/mti –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.