Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-29 12:00:00

Nagy lépés a londoni olimpia felé

Kézis siker: évek óta nem volt ilyen jó szellemiségű csapat

Kézilabdásiank jogot szereztek az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre; a szövetségi kapitány szerint a siker titka a jó közösség.

Pokoli menetelés volt, hiszen Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata Svédországban találkozott a legutóbb három vb aranyérmesével, a 2005-ös győztes spanyolokkal, a 2009-es világbajnok franciákkal, és a 2007-ben első helyen záró németekkel, s utóbbi válogatottat le is győzték a mieink. Ez a siker – no meg a hetedik helyért vívott meccsen a 2007-es ezüstérmes Lengyelország legyűrése (32-28) – volt az egyértelmű sikert jelentő hetedik hely kulcsa. S persze a példamutató egység, csapatszellem, amely a mieinket az egész tornán jellemezte. A kapitány jó előre kereshette volna a kibúvókat, már a rajt előtt elkezdhette volna magyarázni a bukás okait, mégsem tette.

– Világos a célkitűzés, az első hét hely valamelyikének a megszerzése, amellyel megteremthetjük a lehetőséget az olimpiai selejtezőtornán való részvételre – mondta a kapitány a világbajnokságot felvezető sajtótájékoztatón, s ezeket a sorokat olvashatták portálunk beharangozó írásában is. A rutinos szakember mérnöki pontossággal osztotta be a csapat erejét, már az első meccseken tartalékolt a torna végjátékára, így jött, így jöhetett össze a bravúros hetedik hely.

Magyarország a vb három kulcsösszecsapásán, azaz a norvégok elleni csoportmeccsen, a középdöntőben a németek szemben, valamint a mindent eldöntő Lengyelországgal vívott helyosztón egyaránt hátrányból fordítva nyert. Az okok: ott volt a kapuban a vb-részvételt harmadik gyermeke születése miatt kis híján kihagyó Fazekas Nándor (képünkön); mindig helyén volt a szíve a hitéből is erőt merítő Császár Gábornak; Mocsai Tamás klasszisprodukcióval feledtette el mindenkivel, hogy Nagy László lemondta a válogatottságot; Ilyés Ferenc létfontosságú gólokat lőtt.

– Nagyon nehéz két hét van mögöttünk, s, a végén, a hetedik helyért olyan csapatot győztünk le, amelyik korábban vb-döntőt játszott, ez nagy fegyvertény – értékelt boldogan Mocsai Lajos. – Tíz emberrel nyertünk, fizikailag jobban bírtuk, döntetlen állásnál mindig sikerült olyanhoz nyúlni, ami továbblendítette a csapatot. Tisztességes emberekből áll a válogatott, mindenkinek példaértékű a hozzáállása, de hát emberileg szándékosan  így építettük fel a csapatot. Ilyen jó mentalitású válogatott évek óta nem volt Magyarországon!

S hogy idehaza milyen elismerést váltott ki a fiúk szereplése, arról egyetlen adat elég: a vb-t közvetítő televízió történetének egyik legnézettebb eseménye volt a világbajnokság.

B. A.

Fotó: mob.hu

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.