Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-20 11:00:00

Az Aranycsapat legendáit a Nemzet Sportolója címre jelölték

Havi félmilliót kaphat Buzánszky és Grosics

A Nemzet Sportolóinak létszámát 13 főre emelik, az Aranycsapat két élő legendáját elismerésben részesítve. Buzánszky Jenő szerint ezzel a fiatal focisták is láthatnák, van miért küzdeniük.

Habár a parlament által decemberben egyhangúlag elfogadott törvénymódosítás jelenleg előkészítési fázisban van, egyértelműen látszik: az Aranycsapat olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes kapusára, Grosics Gyulára, valamint a csapat hátvédjére, Buzánszky Jenőre szabták. Utóbbi már betöltötte 85. életévét, míg a Fekete Párduc február 4-én fogja ünnepelni ezt a szép kort. Amennyiben törvényerőre emelkedik a javaslat, a két sportember is csatlakozhat a Nemzet Sportolóihoz.

– Reméljük, ha mindez megvalósul, akkor a mai fiatal sportolók is felismerik azt, hogy mindent meg kell tenni a címeres mezért, és akkor előbb-utóbb őket is elismerik ilyen szinten – nyilatkozta a Mindennapi.hu-nak Buzánszky Jenő, aki egyúttal leszögezte: nagyon örülne, és nagyon sokat jelentene neki a kitüntetés. Elmondta, beszélt barátjával, így Grosics Gyula nevében is nyilatkozhat. – Sok évtizedes tevékenységünket ismerné el a díj, ennél magasabb kitüntetést a magyar sportéletben nem lehet kapni. Az, hogy honorálják életművünket, jóleső érzéssel tölt el minket.

Az Aranycsapathoz fogható sikerszériát megközelíteni sem tudták a Buzánszkyékat követő generációk, ezért a korábbi válogatott játékos véleménye sem tekinthető nagyképűnek, legfeljebb reálisnak: – A világ Magyarországot is és a magyar labdarúgást is ekkor ismerte meg. A sors úgy hozta, hogy azóta is csak innen ismeri, ebből a korszakból emlékezik rá…

A Nemzet Sportolója kitüntetést 2004. óta adják át. A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben, és életvitelük is példamutató. A 12 fős létszám Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó halála után csökkent 11-re, amelyet most 13-ra növelhet a törvényjavaslat.

Pillanatnyilag több név is szerepel a jelöltek listáján. A két focistán kívül Fábián László olimpiai bajnok kajakos, Monspart Sarolta tájfutó, a karatés Furkó Kálmán, Pézsa Tibor olimpiai bajnok kardvívó vagy az olimpiai ezüstérmes súlyemelő Tóth Géza. A jelölti kört a szövetségek, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség,a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Sportújságírók Szövetsége is tovább szűkíti, majd a szervezetek megegyeznek, és közösen terjesztik javaslatukat a Kormány elé.

A Nemzet Sportolója cím az erkölcsi elismerés mellett komoly anyagi támogatással, havi 500 ezer forintos életjáradékkal jár.
 

A Nemzet Sportolói

Albert Flórián, Balczó András, Földi Imre, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Weltnerné Ivánkay Mária
Az Aranycsapatból 2004-től haláláig Puskás Ferenc is tagja volt a kitüntetetteknek.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vér Viktória

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.