Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-19 07:00:00

Hat év alatt öt bajnoki cím − most hét meccsen összesen hat pont

DVSC: széthullott a közösség

Látványos mélyrepülésbe kezdett tavasszal az utóbbi hat szezonban öt aranyérmet szerző debreceni futballcsapat. A rossz játék fő oka a közösségi szellem, a csapatösszetartás teljes elvesztése.

Hat év, öt bajnoki cím. Hét meccs, hat pont. Az ellentét metszően éles, az elmúlt évtizedben sikert sikerre halmozó hajdúsági alakulat a tavasszal csak vergődik, ötmeccses nyeretlenségi sorozatot produkált, legutóbbi három hazai fellépésén képtelen volt nyerni, hasonló csúfság az elmúlt húsz évben nem esett meg a Lokival.


Csehül állnak Debrecenben

A szurkolók háborognak, s nem csak az eredménytelenség miatt. A piros-fehérekért rengeteg áldozatot vállaló drukkereket a vereségeknél is jobban bántja, hogy nem látják a játékosokon a megalkuvást nem ismerő küzdőszellemet. A folyamat szombaton tetőzött: a bajnoki címvédő hazai környezetben kapott ki a kiesés ellen hadakozó Siófoktól, a szégyenteljes vereség után a csapat télen kinevezett vezetőedzője, Zdenek Scasny lemondott.

 

Scasny szakmailag rendben volt, mégsem vitte sikerre a Lokit
Fotó: dvsc.hu

Hiába volt szakmailag felkészült a cseh edző − aki korábban a Panathinaikosz csapatát a Bajnokok Ligájában is irányította −, a szétesőfélben lévő közösséget nem tudta összetartani. Egy külföldi szakembernek ez egyébként is a legnehezebb feladat, hiszen nyelvismeret híján nem érti a játékosok egymás közötti kommunikációját. Márpedig most a DVSC-nél sokadlagos tényező volt a szakmai hozzáértés, a legfontosabb lett volna a mentálisan megroggyant közösség felrázása.


„Majd valahogy nyerünk”

A sorozatos sikerektől elkényelmesedett játékosok idegrendszerét megviselték a szokatlan vereségek, a korábbi összhangot egyre több disszonancia zavarta meg: a futballisták csúnyán, időnként minősíthetetlenül kommunikáltak egymással, a hibát szinte mindenki másban kereste. Így pedig lehetetlen a közös célért küzdeni! A sportban egy közösség csak közös akarattal juthat ki a bajból.

A kulcsemberek távoztak, a többieket pedig nem tudták motiválni
Fotó: dvsc.hu

Ilyen szituációkban gyakran előfordul, hogy a szakmai stáb magára hagyja az öltözőben a játékosokat, hogy egymás között beszéljék meg a problémákat. Lett volna miről csevegni, a csapathoz közel állók ugyanis egybehangzóan állítják: a focistákat megzavarta, hogy a korábbi években lazán legyőzött ellenfelekkel szemben az idén már kevés volt a „felmegyünk a pályára, és majd valahogy nyerünk” mentalitás. A sikeres időszakból több kulcsember távozott, a maradók pedig motiválatlanok voltak, nem fogták fel, hogy csak összefogással lehetnek sikeresek.


Közösségépítőre van szükség

Sorra jöttek a pofonok, aztán a Siófok elleni hazai vereség után Scasny lemondott, amit a klubvezetés elfogadott. A még meg nem nevezett utódnak nem lesz egyszerű feladata, hiszen nem futballozni kell majd megtanítania a csapatot, hanem össze kell hoznia a széthullott közösséget. Ha a debreceni elöljárók házon belül oldják meg az utódlást, akkor a korábbi klubmenedzser, Herczeg András vagy a jelenleg a Loki NB II-ben szereplő, második csapatát felkészítő Kondás Elemér lehet az új vezetőedző. Mindketten alkalmasak lehetnek az ellentétek feloldására, de ahhoz, hogy a leendő vezető sikerrel járjon, nem elsősorban edzőként kell megnyilvánulnia. Közösségépítőként annál inkább.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.