Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-13 19:30:00

Halálos kockázatot, infarktust, trombózist is vállalnak az aranyéremért

Doppingvád az 52 éves szupersztár ellen

Brutálisan károsítja az egészséget, de ha lehetne, száz topversenyzőből kilencven mégis simán bevenné, mi az? Az EPO, vagyis a kor legelterjedtebb doppingszere. Már a legendás bringás is?

Egy amerikai kerékpáros azt állítja, hogy 2007-ben tőle vásárolt eritropoetint (EPO-t) Jeannie Longo olimpia bajnok francia kerékpáros férje. Joe Papp azt nyilatkozta a L'Equipe című francia lapnak, hogy a kerekes férje az EPO átvételekor ugyan nem említett nevet, de utalt arra, hogy a szer a feleségének lesz. A kerékpározás „nagyasszonya” a hír miatt újabb kellemetlenségre számíthat: már korábban is kétéves eltiltással fenyegették, mivel háromszor is elmulasztotta közölni, hogy hol tartózkodik, így a doppingellenőrök nem találták meg. A mostani sajtóhír pedig nyilván tovább erősíti a vele szemben megfogalmazott vádakat, s veszélybe sodorhatja a jövő heti, koppenhágai világbajnoki indulását. Jeannie Longo fogalom a biciklisportban: első országos bajnoki címét még 1979-ben nyerte, az 59.-ket (!) pedig idén júniusban söpörte be. Az 52 esztendős Longo még most is kirobbanó erőben van, pályafutása során összesen 14 olimpiai és világbajnoki aranyérmet gyűjtött. Legnagyobb sikerét 1996-ban, az atlantai játékokon elért első helyével aratta.


De mi az az EPO?

Az EPO az Erythropoietin mesterségesen előállított hormon rövidítése: a szer jelentősen fokozza az állóképességet. Injekcióval fecskendezik a szervezetbe, a csontvelő válaszreakcióként fokozza a vörösvértestek termelését. A vörösvértestek hemoglobint tartalmaznak, amely az oxigén szervezetben szállításáért felel. A hemoglobin a tüdőbe juttatja az oxigént, s ott köti le. Minél több vörösvértest áll rendelkezésre, annál több oxigént tud hasznosítani a szervezet. Az izmok így több tüzelőanyaghoz jutnak, ezáltal jelentősen nő a versenyző állóképessége. Csakhogy ennek súlyos ára van: a szer kiemelt kockázatot jelent, ugyanis szövődményként gyakori a kiöregedett versenyzőknél a trombózis, a szívinfarktus. Tucatnyi, fiatalon elhunyt korábbi világsztár esetében bizonyosodott be, hogy profi pályafutásuk egyes szakaszában EPO-t szedtek.

 

– mi, mti –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.