Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-12-20 06:00:00

Az egyiptomi elnöknél többet még senki nem ártott a kézilabdasportnak

Büntetésből nem rendezhetünk világbajnokságot?

Hiába fejlődik elképesztő ütemben a sportág, ha csúcseseményét érdektelenség övezi: márpedig kézilabdában a női vb-k helyszínválasztásánál rendre mellényúl a nemzetközi szövetség.

Tíz éven belül az ötödik olyan női vb fejeződött be vasárnap, amelyen alig volt néző a lelátókon. Márpedig ez a sportág sem élvezhető megfelelő hangulat nélkül.


Mindig rossz helyszínt választanak

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség bakiparádéja 2001-ben kezdődött: az olaszországi (dél-tiroli) világbajnokságon kongó csarnokokban játszottak a földkerekség legjobb csapatai. Nem is csoda, hiszen ebben az országban nincsenek hagyományai a sportágnak. A 2003-as, horvátországi vb-n is hasonló lett volna a helyzet, de a magyar válogatott megmentette az eseményt. Mocsai Lajos csapata miatt tízezer magyar utazott el a zágrábi döntőre, így legalább a végjáték emlékezetes maradt. Két évvel később Oroszországban a helyiek még a hazai csapat meccseire sem voltak kíváncsiak, bántó volt az érdektelenség. A 2007-es, franciaországi torna egy kicsit javított a helyzeten, ez volt ebben az évezredben az egyetlen olyan női vb, ahol valóban a sportág szintjének megfelelő volt a körítés. Aztán a 2009-es kínai, majd a vasárnap este norvég arannyal záruló brazíliai világbajnokság is zártkörű rendezvényhez hasonlított.


Magyarország alkalmas lenne…

Magyarország utoljára 1995-ben volt vb házigazdája (Ausztriával közösen), pedig akkor még borzasztó volt a létesítményhelyzet. A régi BS-ben a karácsonyi vásár miatt nem lehetett játszani, így a magyar együttes a bécsújhelyi döntő kivételével a Körcsarnokban játszotta mérkőzéseit. Itt ma vb-edzést sem lehetne tartani… Arra azonban mindenképpen jó volt a rendezvény, hogy bebizonyítsa: Magyarországon igenis van igény a női kézilabdára. Ráadásául azóta a létesítményhelyzet is sokat javult, felépült a debreceni Főnix-csarnok, a Veszprém Aréna, a szombathelyi Aréna Savaria, s ott a Papp László Sportaréna, azaz lenne hol fogadni a világelitet. Mégsem kerül szóba Magyarország neve a potenciális rendezők között.


A sportág fura ura

A sorozatos kudarcok ellenére biztos Hasszan Musztafa helye. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség egyiptomi elnöke mindig elutazik az éppen aktuális vb-re, ahol a katasztrofális állapotok ellenére kijelenti: ez volt minden idők legjobb világbajnoksága. Pedig az IHF-vezérnél többet kevesen ártottak a sportágnak, mégis maradhat a helyén, s folytathatja ámokfutását. Amikor az európai szövetségi vezetők megkérdőjelezték vezetői alkalmasságát, rasszizmussal vádolta őket, mondván, csak azért akarják eltávolítani, mert egyiptomi. Pedig csupán annyi történt, hogy a sportágban vezető szerepet játszó skandináv, német, francia, spanyol vezetők megkérdezték: hova tűnteti el a nemzetközi szövetség hatalmas büdzséjét?… A következő három női vb helyszínét már kijelölték, 2013-ban Szerbia lesz a házigazda, 2015-ben Dánia rendezhet, 2017-ben pedig Németország következik. Azaz legközelebb 2019-ben lenne esélyünk a világ legjobbjait fogadni, de könnyen elképzelhető, hogy ekkor újra Európán kívüli ország lesz a rendező, úgyhogy még legalább egy évtizedet várnunk kell! Addig talán Musztafa úrtól is megszabadul a sportág.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.