Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-29 09:00:00

Nadal jó fej, de akkor is Federer-drukker vagyok!

Babos Tímea a top százba kerül?

Junior versenyzőként Roland Garrost, Wimbledont és US Opent is nyert a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum diákja: Babos Tímea a a felnőttek között is hasonlót produkálna.

– Juniorként háromszoros Grand Slam-győztes, felnőttként erre mekkora az esélye?

– Az egy egész más kávéház. A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy a legjobb korosztályos versenyzők nyolcvanöt százaléka felnőttként bekerül a top százba. Aztán hogy ott meddig jut, az már nem csak rajta múlik, sok tényező befolyásolja. Én egyelőre a százat céloztam meg. Mivel nem sok felnőtt versenyen indultam eddig, ezért most a 250. vagyok a világranglistám. Tizennyolc vagyok, van időm előre lépni.

– Most zajlik a Roland Garros, miért nincs ott? Párosban junior címvédő…

– Az év elején úgy volt, hogy indulok, de aztán másképp alakult: Mexikóban összeszedtem egy kisebb betegséget, így végül nem sikerult annyi pontot gűjtenem, amennyit terveztem. Meg időközben kinőttem a korosztályból. Indulhatnék még, de a junior eredményeimet már úgysem tudnám überelni, inkább a kisebb felnőtt versenyekre koncentrálok. Egyébként sem lesz minden lesz úgy, ahogy szeretné az ember: tizenkettedikes vagyok, most kellene érettségiznem a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban, de ez is elmarad. A rengeteg utazás miatt nem tudtam volna rendesen felkészülni, átbukdácsolni meg nem akarok, annak semmi értelme. Mindig nagyon jó tanuló voltam, úgyhogy októberre toltam a vizsgát. Későbbi terveimben valamelyik egyetem is szerepel, de még nem döntöttem el, melyik terület érdekelne a leginkább.

A Roland Garros junior párosbajnokaként
Fotó: babostimea.hu

– Nyilván nem véletlenül választotta ezt az iskolát.

– Negyedik éve járok ide: mivel az általános iskolám is evangélikus suli volt, ezért egyértelmű volt, hogy itt folytatom. Családunkban hagyomány ez: régebben a nagymamámmal sokat jártunk templomba. Manapság az utazások és elfoglaltságok miatt erre már nincs annyi energiám. De ettől függetlenül továbbra is vallásosnak tartom magam, számomra fontosak azok az értékek.

– Miként lesz valakiből profi teniszező?

– A szüleim nélkül biztos nem lettem volna az: nálunk mindenki a tenisszel foglalkozik.
A Lővér körúti sportcentrumban laktunk, ahol édesapám edzősködött. Olyan nyolc éves voltam, amikor érdekessé vált számomra a tenisz: szerettem nézni a nővérem edzéseit, és szerettem volna kipróbálni. Elkezdtem versenyezni, innentől már nem volt megállás.

– Speciel Wimbledonban is junior címvédő: azt is kihagyja?

– Mostanság dől el, hogy indulok-e a felnőtt kvalifikáción. Ha igen, akkor célirányosan kell rá készülnöm. A pálya talaja fű, egészen más mozgást és játékot kíván. Ha nem jön össze, akkor sem leszek elkenődve: Wimbledon lesz jövőre is, fiatal vagyok, lesz időm, hogy ott versenyezzek.

– Ki dönti el, hogy mikor és hol indul?

– Egy kis csapat foglalkozik velem: például három edzőm van. Temesvári Andrea, Barátosi Levente és az apukám, aki tulajdonképpen az örökös edzőm. Andi a tapasztalatot, a tudást adja át, amolyan második anyám, Levente pedig az edzéseket végzi velem, sokszor elkísér a versenyekre is.

– Nem vesznek össze kegyeden?

Volt már rá példa, de azt gondolom,hogy a jó kapcsolatokban is kellenek a viták. Elvégre mindannyian ugyanazt akarjuk, hogy jó teniszezővé válhassak.

– Kié az utolsó szó?

– Az enyém. A viccet félre téve, mindent megbeszélünk.

A világelső Nadal társaságában, aki egyébként közvetlen figura
Fotó: babostimea.hu

– A szakma tehetsége alapján Szávay Ágneshez hasonlítja: mit szól ahhoz, hogy csigolyatörését évekig nem vették észre?

– Nagyon sajnálom, remélem, mihamarabb rendbe jön. Bevallom, meglepődtem, hogy ez történt vele. Drukkolok neki. Én gyerekkorom óta állandó orvosi felügyelet alatt állok, folyamatosan kontrollra járok. Szerencsém is volt, mert eddig elkerültek a komolyabb sérülések.

– Testközelből milyen figurák a profi teniszezők?

– Általában lazák, de persze a nagy tét és állandó utazások miatt nincs sok idejük viccelődniük. Rafael Nadal elég jó fej, közvetlen és szerintem meg is nyeri a Roland Garrost, hiába kapott ki mostanában Djokovicstól az előző versenyeken, a salak az ő igazi terepe. De mondhat nekem bárki bármit: én Federer-drukker vagyok!

Névjegy
Babos Tímea
Született: 1993. május 10.
Legjobb eredményei
– Az Év Felfedezett Sportolója 2010
– 3x junior páros Grand Slam-győztes (2010 Roland Garros, Wimbledon, US Open)
– 2x junior páros Grand Slam-döntős (2010 Australian Open, 2009 Roland Garros)
– 2009 Wimbledon junior egyéni elődöntős
– 17x magyar bajnok
– Fed Kupa válogatott kerettag (2011-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.