Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-10 14:40:00

A Grand National egész iparágat mozgat a tenyésztéstől a fogadásig

A világ legbrutálisabb lóversenye

A liverpooli Grand National szombaton is áldozatot követelt: egy versenyló a pályán pusztult el. Csak Angliában 10 millióan nézték az eseményt, a fogadások összege meghaladta a 100 millió fontot.

A földkerekség egyik leglátványosabb, egyben legkeményebb sporteseménye a Grand National. A helyszín Liverpool, a pálya 7200 méter, rajta 30 akadály. Angliában szinte nemzeti ünnepnek számít a futam, a helyszínen 80 ezer, a tv képernyők előtt 10 millió ember szurkolja végig az eseményt a szigetországban. Minden második felnőtt fogad a futamra, így a fogadási forgalom csak az angoloknál meghaladja a 100 millió fontot.


Hagyományokban verhetetlen angolok

A lovat és zsokét egyaránt próbára tevő verseny egyúttal a világ egyik legrégebbi viadala: a szombati futam volt a 165. Grand National, ami azért jelzi: hagyományok terén valóban verhetetlenek az angolok. Ráadásul a pályán is, tudniillik csak elvétve fordult eddig elő, hogy ne szigetországi ló nyerje a versenyt.

Angliában társadalmi esemény a viadal, a lelátókon 80 ezren ültek

Idén egy nő is beverekedte magát a 40 legjobb akadálylovas közé: Nina Carberry ráadásul nem is indult esélytelenként, ámbátor nyilván nem őt tartották a favoritnak. A verseny történetében először 1977-ben indult nő, akiről akkortájt azt mondták: csak azért indulhatott, mert nincsenek rokonai… Ezzel a Grand National veszélyességére utaltak az angolok, ugyanis a viadal nehézsége nem csak a pálya hosszában, hanem a 40 akadályban rejlik. A változó magasságú 120 és 160 centiméter közötti földhányások tetejére ráadásul bokrokat telepítenek, ezért a ló nem látja pontosan, milyen magasságot is kell átvinnie.


Zsokék, lovak, versenyek éltetik a legendát

Legendás futamok, legendás zsokék és legendás lovak övezik a versenyt. 1956-ban például a királynő lova vezetett, de annyira fáradt volt, hogy ötven méterrel a cél előtt egy pályára vetülő árnyékot is át akart ugrani, amitől szétcsúszott a lába, és végül kikapott. Aztán 1981-ben hősies teljesítménnyel egy rákbeteg zsoké nyert, de arra is akadt példa, hogy az esőzések miatti mély talaj folytán a negyven lóból összevissza négy ért célba, a többiek el/felbuktak az akadályok egyikén. Előfordult, hogy egyetlen ló kivételével az egész mezőny megtorpant az egyik akadály előtt, a teljesen esélytelen paci azonban vígan átvitte azt, és hiába adták száz az egyhez győzelmét, simán nyerte a viadalt.

A lovak jelentős része hatalmasat bukik, idén az egyik belepusztult

A verseny gazdasági jelentősége nem csak abban rejlik, hogy a futam 100 millió fontos fogadási forgalmat generál, hanem abban is, hogy Anglia-szerte a Grand National mozgatja a lótenyésztést. Csak erre a versenyre 10 ezer lovat tenyésztenek, ami megközelítőleg 100 ezer embernek ad munkát, megélhetést. A lótulajdonosok között főképp üzletemberek és arisztokraták vannak, de például Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgóinak menedzsere is résztulajdonos az egyik szombaton indult lóban.


Idén elpusztult az egyik versenyló

A szombati verseny is hozta a szokásosat: az első öt akadály után a mezőny harmada maradt csak a nyeregben, de ezután is mindegyik ugrásnál bukott egy-egy ló. A második körben a versenybírók kockás zászlóval terelték le a pályáról (majd vissza) a száguldó lovakat, mert nem tudták kihúzni az egyik szerencsétlenül járt versenyló tetemét, amely nyakát szegte az akadályon. A tv-közvetítés szemérmesen eltekintett a valóság rögzítésétől, csak néhány másodpercre lehetett látni az időközben leterített ló tetemének körvonalát.

Ballabriggs útban a győzelem felé

Ballabriggs nem csak túlélte, de meg is nyerte a futamot, nyergében Jason Maquire ünnepelhetett. Szakértők szerint a lovat ért eszméletlen terhelés miatt a futamot két, három hétig tartó rehabilitáció követi.

 

S. V. A.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.