Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-26 21:08:00

Ki tiltakozik Anglia és az Egyesült Államok ellen?

Világhírű művészek bojkottálják Izraelt

Sorban mondják vissza izraeli fellépésüket olyan előadók, mint Roger Waters, Diana Krall, a Metallica vagy Rod Steward. A világhírű művészek szerint Izrael sárba tiporja az emberi jogokat.

Roger Waters, a legendás Pink Floyd társdalszerzője a minap a brit Guardian napilapnak írt cikkében szólította fel a világ művészeit Izrael kulturális bojkottjára. A világ egyik legsikeresebb zenészeként számon tartott Waters mesélt az ENSZ védelme alatt tett jeruzsálemi és betlehemi látogatásáról, a palesztinok kilátástalannak tűnő helyzetéről és arról, hogyan érintette őt, a közel hétszáz kilométeres, Izraelt átszelő, illetve szétválasztó fallal való találkozás. 
A lapnak elmondta: az aktuálpolitikai jelentőségű, a berlini fal mentén adott 2010-es koncert után (amelyet 52 televízió közvetített, és több, mint 300 ezren hallgatták) jelképessé vált The Wall (A fal) című dupla album dalainak előadásával próbálta meg felhívni a világ figyelmét az Izraelben pattanásig feszült zsidó-palesztin helyzetre.

A mű történetéről szólva Waters kifejtette, hogy az 1980-ban írt Another Brick in the Wall Part 2. (Egy újabb  tégla a falban 2.) című dalt elsőnek Dél-Afrika kormánya tiltotta be. 25 évvel később, 2005-ben pedig palesztin gyerekek egy ciszjordániai fesztiválon énekelték ugyanazt: „We don't need no occupation! We don't need no racist wall!" (Nincs szükségünk megszállásra! Nincs szükségünk rasszista falra!) – meséli az énekes. „Szolidaritást vállalok a palesztin néppel és csatlakozom az Izrael elleni bojkotthoz, amely szankciók mellett a befektetések teljes kivonását is jelenti. Kérek mindenkit, hogy álljon mellénk, amíg le nem omlik a megszállás fala és a palesztinok is békében, szabadságban, igazságban, valamint méltóságban élhetik életüket" – folytatta Waters.

A Tel Avivban beharangozott koncertet élményei hatására az énekes lemondta, és helyette a közeli Neve Shalom közösségben tartotta meg, közel 60 ezer néző előtt. (A Neve Shalom egy, az 1970-es évek óta létező, lényegében palesztin és zsidók alkotta demokratikus, politikai mozgalomtól és pártoktól függetlenek csoportja, amely jó példával akar előljárni). Izrael politikája ellen nem csupán Roger Waters lép fel bojkottal. A Gorillaz, Placebo, The Pixies, Elvis Costello, Rihanna, Metallica, Rod Stewart és Diana Krall mellett számos külföldi művész dönt hasonlóan, és népszerűsége segítségével hívja fel a világ figyelmét az izraeli helyzetre. A márciusban hazánkban is megfordult, angol elektronikus banda, a Faithless közleményben adta hírül, hogy nem kívánnak koncertet adni Izraelben mindaddig, amíg a palesztin kisebbség emberi jogai sérülnek.


Mindenki másképp csinálja

Nem csak zenészek tiltakoznak Izrael politikája ellen. A csak Banksy-ként ismert londoni képzőművész kezdetben csak a helyi lakosságot szórakoztatta humoros és elgondolkodtató falrajzaival. Mára komoly rajongótáborra tett szert, és a Nike cég megkeresését négyszer kosarazta ki, mondván, nem kell neki a pénz, és utálja a gyerekmunkásokat foglalkoztató multikat. Mint a Mindennapi megírta, számára kézenfekvő volt, hogy Izraelben a hatalmas falfelületen állt ki a palesztin lakosság mellett (nyitóképünkön). A fal palesztin oldalára kilenc képet rajzolt, megtoldva e felirattal: „Isten hozott az Abu-Dhabi-gettóban”.

A jelenséghez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a művészek sokszor saját érdekeik mentén gyakorolnak kritikát. „Sokan kérdezik, hogy miért nem bojkottáljuk az Irakban és Afganisztánban állomásozó csapatok országait, így elsősorban Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat. Az a helyzet, hogy az Egyesült Királyság az otthonunk, amit nem bojkottálhatunk, az Egyesült Államokban pedig a zenei piac olyan meghatározó számunkra, hogy azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A világ jobbá tételéhez ugyanakkor stratégiára van szükség” – nyilatkozta némiképp cinikusan a Faithless gitárosa.

Esz Horváth Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.