Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-18 21:00:00

Magzatos pólók, mandalás hűtőmágnesek

Vallási motívumok a pesti művészpiacokon

A hétvégén ismét volt művészpiac: utánajártunk, mit használ a magyar divattervezés és iparművészet a keresztény motívumokból a blaszfémia határának súrolása nélkül.

Mikor és hogyan kapták profán jelentésüket az eredetileg szent szimbólumok a divatban? A jelképeket vallási tartalmuktól leginkább Madonna Like a Prayer (Mint egy imádság) című slágere, videoklipje és az 1980-as évek elejének dark wave stílusát továbbgondoló, darkgothic-életérzésre épülő motívumvilága fosztotta meg, újraértelmezve azokat.

A keresztmotívum alkalmazásának következő erősebb hulláma a nemzetközi divatban a 2000-es évek közepén jelentkezik, amikor Patrick Cox kereszt alakú tűsarkakat álmodott, Alfred Sung pedig óráit díszítette a drágakő-berakásos jelképpel. Akkoriban önálló brandek is indultak a keresztmotívum égisze alatt: a Virgins, Saints and Angels cég például a nevében vállalt szentekkel, angyalokkal és a jól bevált kereszttel dekorálta drágakövekből készült öveit, nyakláncait és fülbevalóit.


Az élet fonala a fonalban

A Wamp és Gouba művészpiacain jelen lévő divattervezők kollekciójában itthon is megfigyelhettük a keresztre emlékeztető mintákat, formákat. TiCCi, azaz Ágoston Stefánia divattervező amúgy rockabilly stílusú kollekciójában 2010-ben tűnt fel rózsaszín kereszt egy pepita ruhácskán; az ékszerek és a kiegészítők közt Panyi Zsuzsi üveggyűrűin és medáljain látható ugyanaz a motívum. Koós Daniella koodform fülbevalói közt is találunk – a Buda és Pest logón kívül − kereszt- és galambalakzatokat. Magát az életet, az élet fonalát leginkább Szilas Rita Madream márkanéven futó, magzatmintás, köldökzsinóros ábrájú, szitanyomott pólói hordozzák.

A Gouba designereinek motívumvilága inkább az orientális és ezoterikus vonalat képviseli. Az egyszerűen csak Alkotóműhely nevű csoport művészei az asztrológia, a numerika és a feng shui elveit felhasználó mandalákkal, hűtőmágnesekkel és medálokkal lepik meg vásárlóikat. Az Aura ékszer csakramedáljai és talizmánjai is szépen illeszkednek a szakrális irányultságú iparművészeti hullámba.

Szabó Ágnes
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.