Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-11 10:06:00

Kafka Átváltozása is átváltozik

Újrahasznosítás az irodalomban is

Ma kezdődik a Budapest Transzfer Nemzetközi Írófesztivál, melynek fő témája az újraírás, az újrahasznosítás és a különböző művészeti ágak közti átjárások.

Horváth Csaba irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa a témaválasztásról elmondta: a régi, már értéktelennek ítélt dolgok újrahasznosítása, új értékkel felruházása gyakran használt eszköz a művészetben és az irodalomra különösen igaz. „Véges számú történetünk van, ezeket helyezik az írók más térbe és időbe. Erre próbál rávilágítani az a sorozat, amelyben külföldi és magyar írókat kértünk fel arra, hogy Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélésének első bekezdéséből írjanak egy új novellát" – fogalmazott.

Szerda este Dragomán György író, a cseh Katerina Tucková és a szlovák Vladimír Balla szövegeit hallhatja a közönség, az alkotókkal Benyovszky Krisztián irodalomkritikus beszélget. Csütörtökön Egressy Zoltán és Ignaczy Karpowicz lengyel író, pénteken pedig Bartis Attila és Antonio Fian osztrák író novellái hangzanak el.


Retroszövegek

Az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztiválra öt magyar írót kértek fel, hogy írjanak szövegeket a legtipikusabb karakterekre a magyar történelem elmúlt ötven évéből. „Az ötvenes éveket Péterfy Gergely, a hatvanas éveket Parti Nagy Lajos, a hetveneseket Háy János, a nyolcvanasokat Tóth Krisztina, a kilencvenes éveket Vörös István vállalta magára" – tájékoztatott a programszervező, hozzátéve, hogy a szövegekből Seres Tamás rendező készít színpadi produkciókat, amelyeket az Új Színház stúdiósai adnak elő. „Láthatjuk majd a deklasszált úrinőt, a sztahanovista munkást, a tévébemondónőt, a gebines vállalkozót vagy a szépségkirálynőből lett médiasztárt" – emelt ki néhányat a tipikusnak vélt figurák közül.

Az újrahasznosítás témáját járja körül a két kerekasztal-beszélgetés is. Szerdán a fenntartható fejlődésről, a művészet integrációs szerepéről, az újrahasznosítás mint művészeti eljárásról többek között Szirtes János és Bodóczky Antal képzőművészek beszélget. Péntek este pedig Miből lesz a történet? címmel Török Csaba teológus, Pálfi György filmrendező, Pólya Tibor pszichológus és Bereményi Géza író diskurál. „A történetnek nemcsak irodalmi aspektusai vannak, hanem hétköznapiak is. Érdekes lehet meghallgatni egy pszichológus vagy egy teológus véleményét is, hiszen egy történet legalább annyira próbál elrejteni dolgokat, mint megmutatni" – véli Horváth Csaba.


Plusz hasznok

A 14-én záródó fesztivál együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a hallgatók munkáiból kiállítás is nyílik Újraírt történetek címmel. Szerdán este kilenc órától Újrahasznosított divat címmel a MOME divattervező növendékeinek kreációit láthatja a közönség. Péntek este negyed kilenctől pedig Divatos irodalom: Retrotextus címmel tartanak divatbemutatót. A Gyárfás István Band is exkluzív programmal készül, az „újrahasznosított dallamokhoz, ritmusokhoz" különleges vendéget hívnak, a világhírű dobos, vibrafonművész Tommy Vig személyében. A programszervező a kínálatból kiemelte még a szombat este hét órakor kezdődő táncelőadást, amelyet Jorge Hernández Campos ismert mexikói író verseire koreografált Zuleika és Daniela Hernandez Faith.

mti, mi

Részletes program:

http://pim.hu/object.8627935f-d005-451f-9b9e-0d550bc5a230.ivy

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.