Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-16 23:00:00

Négy feleség, egy férj és 16 gyermek ment szembe az állammal

TV-sztár lett a többnejűségért küzdő vallási csoport

A Sister Wives „formáció” inkább perelt, mintsem őket fogják perbe poligámia miatt.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1879–ben úgy döntött, hogy a többnejűség bűncselekmény társadalom ellen, és a vallásszabadság sem ad ez alól kibúvót. A törvény megalkotása után 132 évvel az Amerika-szerte, valóságshowjukkal híressé vált nyíltan poligám család, a „Sister Wives" pert indított Utah állam ellen mondván: a személyes magatartásuk miért számít bűncselekménynek, amikor mások is több szeretőt vagy szexuális partnert tartanak.

Nem fair?

Kody Brown reklámügynök és négy felesége, valamint 16 gyermeke a szövetségi bíróságon pert indított annak érdekében, hogy vizsgálják felül Utah állam bigámiára vonatkozó törvényét. A bigámia harmadfokú bűncselekménynek számít az államban, és a Lehi város rendőrsége akkor kezdett nyomozásba a család ellen, amikor azok egy valóságshowban mutatkoztak be tavaly szeptemberben.

Bár nem emeltek még vádat ellenük, a Brown család idén januárban Nevada államba menekült a törvény szigora elől. Utah állam törvénye kimondja, hogy bigámista az az ember, és ezáltal bűnösnek tekinthető, ha tudatában van annak, hogy új férjének vagy feleségének már van házastársa. Brownék esete nagy eséllyel készteti majd arra a törvényhozókat, hogy újragondolják a 132 éves törvényt. Jogi szakértők szerint fontos ez az ügy, hogy a nyilvánosság megértse a lényeget.


Hírverést csapott a celeb család. Fotó innen

Melissa Murray jogi adjunktus szerint a Brown család nem akarja kényszeríteni az államot a poligám házasság elismerésére, mindössze azt akarják elérni, hogy ne legyen büntethető az intim magatartás. A család egy 2003–as, texasi bírói ítéletet is felhozott példaként, amikor ott elismerésre került egy többnejű házasság. Szerintük ki kellene terjeszteni ezt a gyakorlatot – tették hozzá. Brownék azza érvelnek, az Utah–i törvény miatt hogy nem kapnak egyenlő védelmet, nem gyakorolhatják szabadon a vallást és nem házasodhaatnak akaratuknak megfelelően. Kody Brown családfő bírálta a törvényt, amely a nem bünteti az azonos neműek illetve egyéb kapcsolatban élők magatartását, de a poligámisták üldözésnek vanna kitéve.
 



A család ügyvédei segítségével most azon munkálkodik, hogy elfogadják őket törvényesen is. Állítják: amíg nem tesznek kért senkiben, mint például Warren Jeffs, texasi szektavezér, addig alkotmányosnak kell tekinteni a többnejűséget.

 

– mi, wwrn.org –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.