Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-24 21:00:00

„Kíméletlen, helytelen és manipulatív politikai állásfoglalás”

Túlságosan gúnyolódók lettek a keresztények?

A keresztények kigúnyolják az ateistákat és az evolucionistákat, az elnököket, sőt a polgárjogi aktivistákat is – állítja egy amerikai kultúrkritikus, aki rasszista felhangokat is emleget.

Nemrég megnéztem a World Magazine nevű konzervatív keresztény magazin és hírportál karikatúráit, mivel olvastam róluk néhány méltatást. Megdöbbentett, hogy ezek a karikatúrák mennyire hasonlítanak más kiadványok gúnyrajzaihoz. A képek politikusokat ábrázolnak groteszk arcvonásokkal, melyek dehumanizálják őket, és a hozzá nem értésüket teszik gúny tárgyává. Emellett bonyolult politikai kérdéseket redukálnak egyszerű, abszurd jelenetekké. Szerkesztőségi karikatúrákról van szó, azok pedig általában ilyenek: kigúnyolják a politikusokat. A politikusok karikatúrákban való becsmérlése valóban hosszú múltra tekint vissza.

A World esetében csak az zavar, hogy a legnagyobb keresztény hírmagazinról van szó, ennek ellenére az elutasító és gunyoros politikai párbeszéd ugyanolyan szintjére alacsonyodott le, mint a világi hírforrások. Az egyik karikatúra kiugróan példázza, milyen ez a kíméletlen, helytelen és manipulatív politikai állásfoglalás. A rajz Barack Obamát ábrázolja, amint egy buszon hátraküldi Rosa Parksot. (Rosa Parks afrikai amerikai polgárjogi aktivista, aki 1955-ben nem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak. Ezt követő letartóztatása váltotta ki a montgomery-beli buszbojkottot, az egyik legsikeresebb polgárjogi megmozdulást, Parks pedig a faji megkülönböztetés elleni küzdelem egyik szimbóluma lett.)


Kik is ülnek a buszon?

Michael Ramirez karikatúrája Obama múltkori háromnapos közép-nyugati busztúrájára utal, melynek célja az volt, hogy megbeszéléseket folytasson a munkahelyteremtés kérdéseiről. Ha Obama ezzel tölti az időt ahelyett, hogy az amerikai gazdaság problémainak megoldásán dolgozna, akkor nyilván a „busz hátába küldi” az amerikai gazdaságot. Egyszerű analógiát alkalmazva azt mondhatjuk: Obama: amerikai gazdaság = fehér, államilag szankcionált rasszizmus: Rosa Parks. Ez a rajz még akkor is durván sértő, ha annak nem is olyan burkolt rasszista felhangjait (t. i. hogy a rajz Obamát teszi egy fehér, déli rasszista helyébe) figyelmen kívül hagyjuk.
 


Az eredeti felvétel Rosa Parksról. Kép innen.

Rosa Parks egy olyan társadalom ellen emelte fel a szavát, amely fekete polgárait embertelen körülmények közzé kényszerítette és szigorú ellenőrzés alatt tartotta. Parks mindezt békésen és bátran tette, így segítette a polgárjogi mozgalom elindulását. Az amerikai gazdaság… nem növekszik elég gyorsan? Vagy árt neki a szabályozás? Az összehasonlítás képtelen és aljas. Ha el is hisszük, hogy az Obama és csapata az amerikai gazdaság ellen dolgozik, ennek akkor sincs semmi köze az afroamerikaiakkal szembeni 1950-es évekbeli embertelen bánásmódhoz. Maga az összehasonlítás is lebecsülése mindannak, amit Rosa Parks tett.

Érdekes, hogy Ramirez érti, hogy Rosa Parksot méltósággal kell kezelni, így őt viszonylag realisztikusan ábrázolja, a róla készült egyik leghíresebb fotó alapján. Ezzel szemben Obama groteszk, dölyfös figura, aki épp újra érvénybe lépteti a polgárjogi mozgalmak Amerikájának visszaéléseit, amint hátraküldi őt.

Nem Michael Ramirez vagy a World Magazine ellen szólok, habár úgy gondolom, jó lenne, ha levennék a karikatúrát és bocsánatot kérnének. Inkább az aggaszt, hogy a keresztény kultúra ennyire fenntartások nélkül teszi magáévá a világ könyörtelen, érzéketlen retorikáját, amikor karikatúrákat készít. Legyen az a World vagy más keresztény, karikatúrákat is megjelentető kiadvány, a keresztények túl könnyedén gúnyolják ki az ateistákat, az evolucionistákat, a demokratákat és az elnököket. Szerintem ellen kellene állnunk a kísértésnek, hogy kifigurázzuk, becsméreljük azokat, akik nem értenek velünk egyet, mivel a mennyország polgáraiként kötelességünk az Urat képviselni szavainkban és képeinkben.
 

A Christ and Pop Culture a népszerű kultúra jelenségeivel foglalkozik, írásaiban arra keresi a választ, hogyan kellene gondolkodniuk a keresztényeknek a popkultúráról és hogyan tudnának kapcsolódni hozzá. Alan Noble irodalmár, a site szerkesztője. Hetente megjelenő rovatában arról értekezik, miként is keverjük össze mennyországi polgárságunkat állam-, kulturális és világpolgárságunkkal.

 

 

 

 

 




Alan Noble

Forrás: www.christandpopculture.com/asides/citizenship-confusion-world-magazines-editorial-cartoons/

A nyitókép innen.

 

 



 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.