Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-28 10:49:00

Amikor a vidéki életforma a kultúra része volt

Trendi a mezőgazdaság

A kortárs művészek és múzeumok által létrehozott Agrikultúra projekt célja, hogy visszahozzák a mezőgazdaságot a köztudatba.

Történeti és kortárs képzőművészeti szempontból állítja a mezőgazdaságot a középpontba a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) pénteken nyíló kiállítása. A tárlat valójában a Magyar Mezőgazdasági Múzeummal közös projekt kezdete, az anyag a tervek szerint 2012-re nyeri el végső formáját.

Mélyi József kurátor elmondta: az Agrikultúra projekt célja, hogy egyrészt visszahozzák a mezőgazdaságot a köztudatba, másrészt bemutassák, milyen szoros kapcsolatban volt az ágazat és a kultúra a 60-as és a 70-es években. Abban az időben a mezőgazdaság a kultúra részeként is élt a köztudatban. Játékfilmek sora mutatta be Magyarország történelmi problémáit a vidéki emberek sorsán keresztül, írók szociográfiákban dolgozták fel a földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozó emberek mindennapjait vagy a termelőszövetkezetek helyzetének alakulását. A mezőgazdaság gyakori fotótéma lett, a kulturális lapokban az agráriumban dolgozó feltalálókról vitatkoztak, a parasztokat ábrázoló iparművészeti tárgyak pedig a városi lakberendezés részeivé váltak.

Mára azonban a mezőgazdaság témája eltűnt, nemcsak a kultúrából, hanem a köztudatból is, mintha a gazdaságnak ez az ága már nem lenne része mindennapjainknak. A televízióban vagy az internetes portálokon legfeljebb aszálykor vagy belvíz idején lehet értesülni a mezőgazdaság létéről és helyzetéről, a filmekben, regényekben alig-alig bukkannak fel a vidéki Magyarország problémái, a témát feldolgozó szociográfiák legfeljebb szaklapokban jelenhetnek meg – olvasható az ICA-D honlapján.


Bukta Imre: Aratás 

Mindehhez Mélyi József hozzáfűzte: a folyamat Dunaújvárosra különösen igaz, hiszen a korábban nagyon jelentős mezőgazdasági múlttal és a legjobb termőföldekkel rendelkező környékből ipari város lett, ahol az idők folyamán elfelejtődött a mezőgazdaság. Mint mondta, ezért is tartják fontosnak a helyi emlékek összegyűjtését, a kiállítás ideje alatt a 60-as, 70-es évek főként háztájikkal, környékbeli téeszekkel kapcsolatos kulturális anyagait várják. Lehetnek ezek brigádnaplók, fotók, akár még egy gép „romjai" is, bármi, ami az embereknek eszébe jut erről a korszakról  – jegyezte meg a kurátor.


A több éves terv

Mélyi József beszámolt arról is, hogy a péntek esti megnyitón még szinte üres terekkel, 1-2 képpel fogadják az érdeklődőket, az anyag ugyanis folyamatosan bővül, alakul, és a kiállítás végére nyeri el ideiglenes formáját. Amellett, hogy különböző kordokumentumokat állítanak ki, hat neves kortárs képzőművész – Bukta Imre (az ő műve látható nyitóképünkön), Csákány István, Csáki László, Imre Mariann, Kaszás Tamás és Palkó Tibor – készít alkotást a témakörrel kapcsolatban. A művészek a péntek esti megnyitón beszélik meg, ki milyen irányba indul el, kinek mi az elképzelése. Valószínűleg lesz olyan alkotás, amely már el is készül a június 10-ig tartó kiállítás ideje alatt.

Az Agrikultúra című projekt a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre, a mostani kiállítással indul, végeredménye pedig 2012-ben, előreláthatólag a Mezőgazdasági Múzeumban lesz látható. A projekt egyrészt megpróbálja feltárni a hatvanas-hetvenes években a mezőgazdaság és a kultúra, a vidék és a kultúrpolitika összefüggésrendszerét, miközben különböző műfajokban (film, irodalom, képzőművészet, reklám, karikatúra, fotó, iparművészet) áttekintést nyújt a korszak  – elsősorban az 1962 és 1975 közötti évek - munkáiból. A projekt második „rétegét" a kortárs képzőművészek alkotásai és a korszakra vonatkozó reflexiói adják.

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.