Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-23 08:08:00

Több hit kell az istentagadáshoz?

Tévésorozat az ateistáról, aki a mennybe jut

A hivatal című áldokumentum-sorozat készítője újabb filmötlettel állt elő: a történet egy ateista ember kalandjairól szól, aki végül a mennyországba jut. Vitaindító téma.

„Nagyon izgatott vagyok az új projekt miatt” – írja weboldalán Ricky Gervais, aki a BBC A hivatal című műsorának készítőjeként vált híressé. Az Afterlife (Az életen túl) című komédiasorozatot a Dexter producerével, Clyde Phillipsszel közösen jegyzi, és színészként nem főszerepet, hanem néhány rövid karakterszerepet játszik majd az egyes részekben. Az Entertainment Weekly című szórakoztatóipari magazin beszámolója szerint az Afterlife cselekménye egyes pontokon Gervais 2009. évi, Lódító hódító (The Invention of Lying) című filmjére emlékeztet. A magazin elárulta, hogy az alkotók épp most írják a próbaepizódot, és 2012-re tervezik a forgatást.

Gervais, aki a National Secular Society (Nemzeti Világi Társaság) nevű ateista szervezet címzetes tagja, nem először foglalkozik a hit kérdésével. Az ötvenéves színész korábban két cikket írt a Wall Street Journalba Ricky Gervais ünnepi üzenete: miért vagyok ateista és Ricky Gervais ünnepi üzenete: miért vagyok jó keresztény címen. Írásaiban Gervais így érvelt: abból, hogy valaki keresztény vagy ateista, nem szükségszerűen következik, hogy az illető jó vagy rossz ember.
 


Gervais A hivatal bohócaként. Kép innen.

Kifejti, hogy korábbi keresztény hitét most a tudományban és az evolúcióban, a tényekben és az igazságban való hit helyettesíti. „Tudom, hogy létezik hit, mindenhol látom magam körül, de a dolgok nem válnak igazzá attól, hogy hiszünk bennük. Remélni, hogy valami igaz, még nem teszi igazzá, amit remélünk – fejtette ki álláspontját. − Isten léte nem szubjektív kérdés. Véleményünktől függetlenül vagy létezik, vagy nem. Saját véleményünk lehet, de nem lehetnek saját tényeink. Az igazság, ha kellemetlen vagy megrendítő is, végül felszabaduláshoz és méltósághoz vezet.”

Cikkeire sok keresztény reagált, köztük számos vallási vezető is – írja a Christian Today. A legemlékezetesebb hozzászólás Lee Strobel keresztény íróé, aki valaha maga is ateista volt. Míg Gervais bizonyságot keres, és nem talál okot a hitre, Strobel éppen a bizonyságok tanulmányozásával jutott el ahhoz. „A kérdés alapos tanulmányozása után végül váratlan eredményre jutottam: több hitre lenne szükségem ahhoz, hogy ateista maradjak, mint ahhoz, hogy Jézus követőjévé váljak. A bizonyság volt, ami átbillentett” − vallotta az író.


mi


A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.