Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-12-05 10:01:00

Adok-kapok

Soha nem önzetlen az ajándékozás?

Egy könyvajándékozási akció Marcel Mauss francia antropológusra hivatkozik, aki törzsi társadalmakban vizsgálta az ajándékozás szerinte ellentmondásos voltát.

„Az ajándékozás soha nem önzetlen gesztus, viszonzást vár érte minden ajándékozó.” - vélte Marcel Mauss, az 1950-ben elhunyt francia szociológus és antropológus. „Mi csupán közös fotót kérünk cserébe.” – teszik hozzá Szira Henrietta és Rácz Márta médiaművészek, akik december 6-tól három hétfőn délután saját üzenetükkel és rajzaikkal ellátott könyvet adnak ajándékba mindazoknak, akik betérnek a budapesti LudwigInzert Galériába. Minden üzenet személyre szabott lesz, azonban nem az ajándékozók határozzák meg, hogy kihez szól, hanem a címzettek választhatják ki azt, amelyiket a sajátjuknak érzik.

Törzsi adok-kapok

A rendhagyó Mikulás akció – és a közelgő karácsony –  kapcsán Sebők Zoltán esszéíró beszélget majd a jelenlevőkkel az ajándékozás filozófiájáról, az említett Marcel Maussra hivatkozva. Az antropológus 1924-ben jelentette meg az ajándékozásról szóló tanulmányát, melyben archaikus szinten álló társadalmakat – többek között Polinéziát és Melanéziát – tanulmányozta.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Észak-amerikai törzsi ajándékozási szertartás az 1910-es években

Ebben ellene ment a közvélekedésnek, miszerint az ajándékozás a lemondás, a nagylelkűség kifejeződése. „Az említett archaikus társadalmakban a személyiség azáltal épül fel, hogy az illető el tudja-e fogadni az ajándékot, és tudja-e viszonozni.” – olvasható egy Sebők Zoltánnal korábban készült beszélgetésben.

Ha ajándék, hát legyen ajándék

Amikor két törzs kiment a település határába, szembenéztek egymással, mintha harcra készülnének, de ajándékozásra készültek. Az egyik törzs ékszereket vitt, és odavetette a másik törzs tagjainak lába elé, akár a kesztyűt az európai kultúrában. A másik törzs egy ideig lekicsinylően nézegette az eléje vetett drága ékszereket, aztán kénytelen volt összeszedni, és hazavinni.
 

Ekkortól kíméletlen robotolás kezdődött, tudniillik a kapott ajándéktömeget viszonozni kellett, méghozzá bizonyos becslések szerint körülbelül húsz százalékkal magasabb értékben. Ez a verseny egyéni szinten is működött: egy-egy közösségben az volt a nyerő, az emelkedett a legmagasabbra a társadalmi ranglétrán, aki a legtöbbet volt képes ajándékozni – olvasható az említett szakirodalomban.

B.B.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.