Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-13 16:20:00

Hild József tervei alapján készült, és nagyobb a Nagytemplomnál

Református katedrális épül: önerő és uniós pénz

Fél év alatt felújítják a kunhegyesi, az Alföld katedrálisának is nevezett református templomot, melyet az ország egyik legnagyobb egyházi épületeként tartanak számon. Önerőből is épül.

Nagy Kálmán, a helyi egyházközség vezető lelkészének tájékoztatása szerint az épület két tornyának felújítása a közelmúltban kezdődött, és ez év őszére be is fejeződik. A kivitelezők újravakolják a 48 méter magas tornyokat, kicserélik a nyílászárókat, megjavítják a toronysüveget, újrabádogozzák a párkányokat. A rekonstrukció a tornyok festésével zárul, ehhez a fehér festéket a napokban választotta ki a műemlékfelügyelet – tette hozzá.

A lelkész elmondta: a felújításra 38 millió forint áll rendelkezésükre, ebből mintegy 20 millió forint az önkormányzat által korábban a városközpont fejlesztésére nyert európai uniós forrásból származik, a többi pedig egyházközségi önerő. A beruházás állásáról szólva Nagy Kálmán elmondta: először a déli toronyról verték le a vakolatot, most a fugázásnál tartanak, és rövidesen az új vakolatot is felhordják a falakra. Előtte egy 40 méter magas állványrendszert kellett a templom körül kialakítaniuk, ennek felépítése 14 millió forintba került.

A lelkész kitért arra is, hogy az Alföld katedrálisaként emlegetett templom Hild József tervei alapján 1827 és 1844 között épült. Legutóbb 2004-ben esett át jelentősebb rekonstrukción: akkor a teljes elektromos hálózatot cserélték ki. Az ország legnagyobb református templomainak egyike a kunhegyesi, befogadóképessége alapján – becslések szerint eléri az 5000 főt – a mintegy 3600 embernek helyet biztosító debreceni Nagytemplomot is megelőzi – mondta Nagy Kálmán.

mti, mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.