Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-03-26 12:07:00

Zsidó és ortodox közösségekbe pillanthatunk be

Rasszizmus világnapja: fotógaléria vallási kisebbségekről

A Minority Rights Group, a Rockhoppers és a Szubjektív Értékek Alapítvány városnéző sétát szerveztek budapesti vallási kisebbségekhez. Nézzenek oda!

A Rasszizmus Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából szervezett körút startpontja a Dohány utcai neológ zsinagóga volt, a szervezők által delegált vezető rámutatott: a legtöbb zsinagóga korántsem ennyire szembeötlő látvány, hosszú ideig ugyanis rendelet tiltotta, hogy utcafrontra építsék őket. A második megálló a Statusquo Ante közösség Rumbach Sebestyén utcai zsinagógája volt, ez az irányzat az ortodox és a neológ zsidó irányzatok közötti „középutat” képviseli. Az épületet a II. világháború alatt istállónak használták, a deportálások idején pedig ez volt a gyűjtőpont, ahonnan a környéken lakó zsidókat a Józsefvárosi pályaudvarra szállították. 

Képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

A menet ellátogatott a Kazinczy utcai az ortodox zsidó zsinagógához is. Emellett található az egyetlen budapesti, ma is működő mikve, azaz zsidó rituális fürdő. A sétára vállalkozók a Fröhlich cukrászdába is betérhettek, a fővárosban kizárólag itt árulnak kóser cukrászsüteményeket. A menet utolsó állomása a lubavicsi irányzat budapesti központja volt. A haszid közösség körülbelül 30-40 főt számlál. Iskolát és óvodát is működtetnek. A zsinagóga belső elrendezése is a hagyományokhoz igazodik: a tóraolvasó-asztal a terem közepén található, ellentétben a neológ zsinagógák beosztásával, ahol ez az elem a tér egyik végébe került.

A zsinagógalátogatás után a környékbéli görög-keleti templomok következtek a sorban. A budapesti ortodox keresztény románok apró kápolnáját egy pesti bérház második emeleti helyiségében alakították ki. A vasárnapi liturgiákat rendszerint száz-százharminc fő látogatja, a szertartás román nyelven folyik. A pesti rakparton álló görög-keleti templom 100-120 fős gyülekezetet számlál. A liturgia itt alapvetően magyarul folyik, de a görög hívők kedvéért bizánci görög, az oroszok és az ukránok érdekében pedig egyházi szláv elemekkel is tarkítják a szertartást.

A Szerb utcai templom a legnagyobb magyarországi szerb ortodox parókia. A második világháború után – a püspöki palota és templom lebombázását követően – ez a kisebb pesti templom lépett elő székesegyházzá.

N. K.

Fotók: Pavlovskaja Natasa
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.