Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-04 13:06:00

Barenboim dirigálta a Zenekar Gázáért formációt

Provokatív szuperkoncert a békéért

Először vezényelt koncertet a palesztinok lakta Gázában Daniel Barenboim világhírű karnagy. Az izraeli és palesztin útlevéllel rendelkező művészt az izraeli hatóságok folyamatosan akadályozzák.

A kedd esti koncerten a 68 éves zongoraművész és karmester keze alá ismert európai zenekarok – többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a milánói Scala zenekara – tagjai dolgoztak. A békekoncertre verbuvált alkalmi együttes a Zenekar Gázáért nevet viselte. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen tudást képviselő formáció koncertezett az izraeli blokád alatt tartott Gázai övezetben. A fellépést egy palesztin társadalmi szervezet kezdeményezte az ENSZ-szel együttműködve. A repertoárban szerepelt Wolfgang Amadeus Mozart Kis éji zene című munkája és az ünnepelt 40. szimfónia.

Daniel Barenboim izraeli, argentin és spanyol állampolgársággal, valamint palesztin útlevéllel is rendelkezik. Edward Said azóta már elhunyt palesztin értelmiségivel 1999-ben West-Eastern Divan néven alapított együttest, amelybe 14 és 25 év közötti arab és izraeli zenészek nyertek felvételt. A zenekar világszerte ad koncerteket. Az 1942-ben orosz zsidó szülőktől Argentínában született művész régóta használja hírnevét ahhoz, hogy előmozdítsa Izrael és szomszédai közötti békét. Rendszeresen fellép a javarészt szintén palesztinok lakta Ciszjordániában, az izraeli hatóságok azonban már több alkalommal – legutóbb tavaly áprilisban – elutasították, hogy Gázába utazzon.

„Palesztin vagyok, nemcsak azért, mert van útlevelem, és izraeli is vagyok. Láthatják, mindkettő lehetséges, de ahhoz, hogy igazság és béke legyen, sok mindent kell tennünk" – mondta a karnagy, aki szerint a konfliktus két olyan nép ügye, amely egyaránt meg van győződve arról, hogy joga van ugyanahhoz a kis darab földhöz. „Így hát sorsunk összefonódott. Senkitől sem lehet elvárni, hogy megszállás alatt éljen" – fűzte hozzá a művész.

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.