Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-10 21:00:00

Stadionszintre emelték a keresztény zenét

Pesten a Petra: mégsem az ördög műve a rock and roll

Öt év után ismét hazánkban járt a világ egyik legsikeresebb keresztény rock zenekara, a Petra. A tagok hirdetik az igét, de koncertjeiken nem akarnak a közönségből gyülekezetet kovácsolni.

A tengerentúli Indiana államban lévő Fort Wayne-ben két srác, Bob Hartman és Greg Hough 1972-ben kitalálta, hogy gitárral és evangéliummal a kezükben megszólítják az amerikai fiatalokat. A Petra az elmúlt évtizedek során több, mint 20 lemeznyi hanganyagot jelentetett meg, ebből közel 10 millió példányt adott el. Kiemelkedő lemezük volt az 1990-es Beyond Belief (Túl a hiten), mellyel abban az évben még a Grammy-díjat is bezsebelték.

Számos elismerés mellett még három album Unseen Power (Láthatatlan erő), Wake up Call (Ébresztés) és a Double Take (Kétszeri nekifutás) érdemelte ki a legrangosabb zenei díjat. 2000-ben az első keresztény zenekarként kaptak meghívást a Hard Rock Café-ba. Hat évvel ezelőtt a Petra sok tagcserét, hosszas zenekari gyötrődést és veszekedést követően bejelentette feloszlását. Tavaly élesztették újra a bandát, és az új Back to the rock (Vissza a rockhoz) című lemezt reklámozva járják a világot.

Május 5-én háromnegyed házas tömeg fogadta a zenekart a Petőfi Csarnokban. A közönséget sikerült hamar felrázni a rövid Intro utáni Beam Seat (Széksor) című 1983-as slágerükkel, és az este első felében az új album gyorsabb számait vették elő. Az 1979-ben csatlakozott, 61-ik évét taposó Greg X. Volz énekes hangja sem keltett csalódást. Feltűnő volt a koncerten a fiatalok csapatos jelenléte, ami igen meglepő a Petrához hasonló mamut zenekarok esetében. Az előadás során előkerültek a régi slágerek: a More Power to Ya (Több hatalmat neked), a Grave Robber (Sírrabló) vagy az Adonai (Isten). Bár a hangulat kezdettől fogva a tetőfokon volt, látni kellett, hogy a srácok megöregedtek.

Greg rövid, számok közti monológjai Jézus Krisztushoz és az Úrhoz kapcsolódtak: többször is idézett a Bibliából. Ennek ellenére Petra, a keresztény rockot stadionszintre emelő banda óvatosan kezeli a média beskatulyázását. „Bár határozott véleményünk van a kereszténységről, és mindannyian mélyen hívő emberek vagyunk, a koncerteken nem akarunk a közönségből gyülekezetet kovácsolni.” – fejtette ki Bob, az alapító tag egy interjúban. Ezt a szándékot támasztotta alá a számok közötti viccelődés, egymás parodizálása és a bandatagok lazasága.

 

 

Esz Horváth Balázs
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.