Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-26 18:58:00

Pápás toll és óra a zugárú

Pápaszuvenírek árasztották el Rómát

Giccses ajándéktárgyak sokasága lepte el Rómát II. János Pál boldoggá avatásának közeledtével. A Vatikán mértékletességre int.

A Vatikán mértéktartást szorgalmaz, az olasz kereskedők pedig a zugárusok ellen harcolnak. Nincs könnyű dolguk, ugyanis ha a május elsejei eseményre Rómába érkezőknek csak egy része vásárol ajándéktárgyat, az árusok akkor is jól járnak: milliósra becsülik a zarándokok várható tömegét. Rengeteg szuvenír árasztotta el a Vatikán környékét és az egész várost – persely, öngyújtó, zokni, bögre, könyvjelző. A művészi kidolgozású tárgyaktól a kétes ízlésű ócskaságig mindent II. János Pál arcképe díszít.

A Reporternuovo.it sajtóhonlap felmérése a legborzalmasabbnak a pápás párnahuzatot és az I love John Paul II. feliratú pólót találta. „Tudom, hogy giccset árulok, de ha a többieknél is ez van, az én boltom polcairól sem hiányozhat" – mondta a portálnak Francesco, a Szent Péter térhez közeli ajándéküzlet tulajdonosa.

A problémát azonban nem a számlával árusított bóvli jelenti, hanem az utcákon kínált zugárú. A rendőrség öt és fél millió pápás órát és tollat foglalt le – kivétel nélkül kínai terméket – tizenöt millió euró értékben. A Confcommercio kereskedelmi szövetség közlése szerint tízezer engedély nélküli árus forgalmaz boldoggá avatási ajándéktárgyakat. A Vatikán és az Angyalvár közötti terület leginkább afrikai piacra hasonlít: hamisított táska- és napszemüvegárusok, turistákkal fényképezkedő gladiátorok, pizza- és fagylaltárusok – írták a római napilapok. 

A Vatikán az esemény vallásos jellegét domborítja ki, helytelenítve például a II. János Pállal díszített nyalókát. 

mti 

Kapcsolódó cikkünk:
izlestelen-kegytargyak-/2011-01-02/1002

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.