Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-07 21:10:00

Szentként tisztelik a véreskezű grófot, mert muszlimokat űzött

Mi köze Jézus színeváltozásához Drakulának?

Szombaton ünnepeltünk Urunk Színeváltozását, az eseményt, amikor Krisztus három tanítványával együtt felment a Tábor-hegyre és ima közben átszellemült a szemük előtt.

Augusztus 6-án tehát a Urunk Színeváltozását ünnepeltük, amikor Krisztus három tanítványával felment a Tábor–hegyre, megmutatta az Ő isteni természetét Mózesnek és Illésnek, és még egy tanítványnak. Míg ez egy igen fontos momentuma volt Krisztus életének, az esemény viszonylag későn került be a keresztény naptárakba.


Drakula, a szent?

A „csoda”, vagyis a színeváltozás helyszínén a galileai Tábor–hegyen az arab hódítás előtt három bazilikát építettek a zsinatolóknak. A Legszentebb Megváltónak, a Megváltó megdicsőülésének ünnepét a keleti egyház már a VI. században megülte, és karácsony, húsvét, pünkösd után ezt az ünnepet tekinti a legszentebbnek. A nyugati egyházban az első ezredforduló közeledtével kezdték számon tartani, összefüggésben Krisztus 1000-re várt visszatértével.

Hivatalos ünneppé III. Calixtus pápa emelte a nándorfehérvári győzelem hálaemlékezetéül. Az összekapcsolást az indokolta, hogy az 1456. július 22-i győzelem híre két héttel később, épp augusztus 6-án érkezett a pápai udvarba. Kevesen tudják, de tény az is, hogy Drakulának köszönheti ez az ünnep, hogy helyet kaphatott a keresztény kalendáriumokban.

1456-ban II. Mohamed szultán haddal vonult fel Magyarország déli határára, és ostrom alá fogta a térség legfontosabb magyar erősségét, Nándorfehérvárt. Drakula, akit III. Vlad Tepes-ként is ismernek segített Hunyadi Jánosnak és Szent Kapisztrán Jánosnak eljutni Románián keresztül Nándorfehérvárra. Hunyadi szövetségeseként mutatja be Tepes-t V. László királynak. Az erődítmény várkapitánya Szilágyi Mihály, Hunyadi János sógora volt.

Mindaddig sikerült kitartóan állnia a törökök ostromát, amíg Hunyadi János meg nem érkezett a felmentő sereggel. Eközben a Havasalföld teljes pálfordulásától tartó Hunyadi haderőt biztosított III. Vlad számára is, aki erre támaszkodva bevonult Havasalföldre, megölette II. Vladislavot, és megszerezte a hatalmat. Hunyadi János nem sokkal később győzelmet aratott a szultán hadai fölött Nándorfehérvár falai alatt, ám a kitört pestisjárvány következtében életét vesztette.

Vlad, vagy ismertebb nevén Drakula egy brutális férfi volt, akinek véres tettei szereztek halhatatlanságot. Vámpírként emlékeznek rá a fanatikusok, de igazság szerint jobban szerette lefejezni, karóba húzni az embereket. Azt is kevesen tudják, hogy néhány ortodox keresztény szentként tiszteli őt, mert kiűzte az iszlámot Európából.

A krisztusi színeváltozás ünneplésekor mondjuk el egy imát Drakula gróf lelkének üdvéért is.

 

mi, catholicism.about.com

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.