Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-10-28 19:38:00

Megváltó design

A Vatikánban található VI. Pál Auditóriumot, mint élenjáró napenergia-hasznosító épületet említi a környezetbarát újdonságokat bemutató, budapesti Design az élhető jövőért című kiállítás.

A Vatikán környezetbarát - derül ki az október végéig látogatható, az Erzsébet téri designterminálban megrendezett kiállításon. Ennek egyik első jele volt, hogy a Szent Péter-bazilika közelében található VI. Pál Auditórium ötezer négyzetméteres tetejét néhány évvel ezelőtt 2400 darab napkollektorral borították (képeinken az auditórium részletei láthatóak). Az audienciák, koncertek és konferenciák helyszíneként szolgáló, 6300 férőhelyes épületen elhelyezett napelemek évente háromszáz megawatt áramot állítanak elő. Ez a teljesítmény nemcsak az 1971-ben Pierre Luigi Nervi emelte auditórium, hanem a szomszédságában található épületek villamosenergia-szükségletét is fedezi. A szoláris energia felhasználásával éves szinten nyolcvan tonna olaj árát, valamint több mint kétszáz tonna széndioxid kibocsátását spórolják meg - olvasható az építészettel és designnal foglalkozó hg.hu/-n. A német gyártó által adományozott kollektorokra az igazgató 2002-ben személyesen kért áldást még II. János Pál pápától.  

A Design az élhető jövőért című tárlat a tárgykultúra és a környezetvédelem összekapcsolódására számos más példát is bemutat. Egy londoni cég olyan cementet fejlesztett ki, melynek minden tonnája hétszázötven kilogrammot köt meg üvegházhatású gázokból. Egy másik építőipari újítás a LEGO mintájára alkotott építőelemekkel kívánja gyerekjátékká alakítani az építkezés robotmunkáját. A téglák formája a legókockákét idézi, így azok kötőanyag nélkül illeszthetők egymásba.

„A Teremtés könyvében olvashatjuk, hogy Isten, kezdetben az embert azzal bízta meg, hogy legyen a föld őrzője és gazdája, és tegye azt gyümölcsözővé. Amikor az ember elfelejti, hogy a Föld szolgája, nem pedig ura, akkor maga a Föld válik ellenségessé az emberrel szemben, és a befogadás helyéből pusztasággá válik, amely fenyegető veszélyt jelent a teremtett világ fennmaradása számára.” - mondta Paul Poupard bíboros a Vatikánban 2007-ben, amikor fogadta Magyarország adományát. A Vatikán nevében ugyanis a magyar Planktos-Klímafa vállalat erdőt ültetett Tiszakeszi mellett, hogy e „jócselekedettel” kiváltsa a Vatikánban kibocsátott széndioxid mennyiségét.
 

 A gyerekek tárgyi világa a környezettudatos dizájnerek egyik kedvelt témája. A biomassza alapú műanyagból készült játékok fő vonzereje, hogy a mindent szájukba vevő kisbabák nem kőolaj-, hanem kukorica- és cukorszármazékot rágcsálnak. Szintén bioműanyagból készültek azok a színes kis figurák, amelyek - elem helyett - a játék során keletkezett kinetikus energiát hasznosítva járnak és beszélnek. A glóbuszért aggódó anyukáknak nyújt segítséget a száz százalékban lebomló pelenka, amely használat után komposztálható, vagy lehúzható a vécében.
A környezettudatos technológiák kutatása, illetve alkalmazása tőkét igényel - és marketingnek sem utolsó - ezért a legnagyobb világmárkák már ki is rukkoltak néhány környezetbarát termékkel. Az Apple biológiailag lebomló iPhone-tokot fejlesztett ki, a Puma pedig cipősdoboz helyett hatvanöt százalékkal kevesebb papírt felhasználásával készült zacskókban tervezi a lábbelik árusítását - derült ki a kiállításon.
A látogatók kedvencévé az a napelemes fűnyíró vált, mely óránként mintegy hetvenöt-száztíz négyzetméteres gyepfelületet képes önállóan lenyírni, munkájának befejezéséről vagy az esetleges fennakadásokról pedig sms-t küld gazdája mobiltelefonjára.

Naszádi Kata

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.