Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-24 20:34:00

A sötétség és a világosság angyala

Makovecz-templomok: ősi jelek a térben

Makovecz Imre templomépítészetét bemutató fotókiállítás nyílik szombaton az Óbudai Kulturális Központban.

Az Óbudai Nyár kiemelt eseményeként megrendezett kiállításon 31 kép látható az Óbudai Kulturális Központban. A kiállításon magyarországi – pilisszántói, petőhenyei, csengeri, paksi, győri, siófoki –, valamint romániai – csíkszeredai, csíksomlyói, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi és vargyasi – templomokról készült fotók is megtalálhatóak. A július 18-ig nyitva tartó tárlaton látható felvételeket Máté Gábor készítette.

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet képviselője első figyelemreméltó munkájának a paksi római katolikus templomot tartja, amely karcsú, tűhegyes csúcsban végződő tetőzetével, ívelt kapubejáratával, egyéni stílusával országos hírnevet szerzett tervezőjének.


A vargyasi református templom

Mint Makovecz Imre honlapján olvasható, az épület egy ősi jel térbeli megfogalmazása; az alaprajz két szimmetrikus helyzetű S-szimbólumból áll. A két jel, noha egybevágó, ellentétes helyzeténél fogva a világosság-sötétség, férfi-nő, nap-hold, valójában a jang-jin dinamikus egyensúlyban álló ellentétét jelenti. Ezért hordoz a torony holdat és napot, ezért áll az egyik oldalon a sötétség, a másik oldalon a világosság angyala.

Néhány évvel később épült a siófoki evangélikus templom, amely belső faszerkezeteinek formájával a norvég stavechurch-öket idézi. A mellette felépült paplakhoz kerek, fakupolás imaterem tartozik. Következő munkái között megtalálható a Pázmány Péter Egyetem piliscsabai épület­együttese, a makói Hagymaház és az egri uszoda. Fontos műve még az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja volt.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.