Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-25 12:34:00

A képrombolás és a kísérlezetés öröme

Magyar zeneszerző kapta az Arany Oroszlánt

Eötvös Péter zeneszerző szombat este a város Teatro alle Tese színházában átvette a velencei zenei biennále Arany Oroszlán életműdíját. Az olasz sajtó Eötvös meghatottságáról számolt be.

Maga a díjazott szerző nyitotta meg az 55. nemzetközi kortárszenei biennale programsorozatát. Az életművéért odaítélt Arany Oroszlánt a biennále elnöke, Paolo Baratta adta át a komponistának, idézve a méltatás egyik mondatát: “Eötvös tudást és végtelenül finom hallást egyesít magában a képrombolás és a kísérletezés örömével”.


A méltatás szövege kiemelte Eötvös korán megmutatkozó

hatalmas tehetségét, a német zeneszerző Karlheinz Stockhausennel és a francia Pierre Boulezzel végzett munkáját és azt, hogy Eötvösből így lett “abszolút értékben teljes zenész és a szakma kézművese, aki az utóbbi húsz évben zeneszerzőként rendkívül termékeny kreatív erőt tanúsított“.
 


Ez az állandó rezgés a tér és idő tengelye – Eötvös az egyik művéről

A La Nuova Venezia című velencei napilap tudósítójának beszámolója szerint Eötvös meghatódva mondott köszönetet a díjért hangsúlyozva, hogy ez további ösztönzést ad munkájának. “Eötvös a hetvenes évektől kezdve első személyben élte meg a legjelentősebb zenei utak keresését” - tette hozzá a napilap. A díjazott vezényelte a biennálét megnyitó koncertet is a freiburgi rádiózenekar élén.

Ahogyan a fesztivál honlapja - labiennale.org - írta, a koncert programja is Eötvös szellemiségét tükrözte: Bartók Béla 1923-ban szerzett Táncszvitjével, az Eötvös írta CAP-KO című versenymű kétzongorás változatával - melyet először adtak elő Olaszországban - és a Replicával. A koncertet Igor Sztravinszkij Agon című balettzenéje zárta.

MTI

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.