Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-08 18:48:00

Roma újmédia-művészek a Műcsarnokban

Lomizásból hardverművészet

Közép-európai roma újmédia-művészek munkáiból nyílik kiállítás péntek este, a nemzetközi roma napon a Műcsarnokban. Téma a lomizás, vagy akár a romák közszereplései.

Mint a Műcsarnok közleménye felidézi, az utóbbi esztendőkben a régiónkban élő roma művészek figyelme intenzívebben fordult a médiaművészet műfaja, illetve az újmédia eszközei felé. A Műcsarnok alagsori kiállítótermében, a Menü Pontban április 30-ig megtekinthető kiállítás ezeket a legújabb tendenciákat mutatja be, új perspektívát nyújtva ezzel a kortárs roma művészet iránt érdeklődőknek.

A tárlat ajánlója szerint a fiatal roma képzőművészek művei bizonyítják: a roma kultúra és a roma identitás éppúgy sokféle és polarizált, mint a többségi kultúrák. Az újmédia mint műfaj ugyan elsősorban a fizikai apparátus (reprezentációs tér, hely, épület és tárgyak) hiányában jelent meg, mégis hatékony alternatívának tűnik a roma közösségek és alkotócsoportok sokszínű művészetének bemutatására - hangsúlyozzák a szervezők.

A Műcsarnokban helyet kapó tárlat olyan magyar, szlovák és cseh példákat sorakoztat fel, amelyekben a roma kultúra és művészet a fejlődő technológiákat használja kulturális, politikai és esztétikai lehetőségeinek feltárására. Olyan jelenségeket kíván bemutatni, mint a "lomizásból" származó számítógép-alapanyagok újraszervezése (hardverművészet), a roma művészek tudatos média- és közszereplései vagy épp interaktív közösségi projektek.

A tárlaton részt vevő művészeket – Vera Duzdova, Lada Gaziova, Gipsy.cz, Kállai András, Kállai Henrik, Korponovics Roland, Kővári József, Omara, Raatzsch J. André és Siroki László – a három ország képzőművészeti felsőoktatási intézményeiben februárban meghirdetett nyílt pályázati felhívás keretében választották ki. 


mti 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.