Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-05 16:00:00

A magyar fiatalok zenei ízlése különbözik a külföldiekétől

Lennon körút, Cobain köz és Joplin fasor segíti a tájékozódást

A Prodigy, a Chemical Brothers és Prince - a Sziget fesztivál ügyvezető igazgatója szerint ezek azok a fellépők, akikre a hétfőn kezdődő fesztivál idei kínálatából a hazai és a külföldi közönség egyaránt kíváncsi.

Gerendai Károly az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt hogy minden akadály elhárult az idei, történetében immár 19. rendezvény megtartása elől.


Mások vagyunk

Az igazgató szerint sajnos még mindig jelentős az eltérés a hazai és a külföldi fiatalok zenei ízlésében. – A szerdán koncertező Interpol és Pulp vagy a vasárnap zenélő Manic Street Preachers és White Lies inkább a külföldi fesztiválozók számára vonzó név – fogalmazott Gerendai Károly. Hozzátette ugyanakkor, hogy az idén – látva a közönség összetételének az alakulását – nagyobb hangsúlyt fektettek az Európában kurrens előadók meghívására.

Az idén is a hollandok képviseltetik magukat a legnagyobb számban a Sziget fesztiválon. A Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy elővételben nagyjából ugyanannyi bérlet fogyott, mint tavaly, ám változatlanul egyre több hetijegyet vásárolnak a határainkon túl, míg idehaza csökkent az egész hétre bérletet vásárlók száma. A legtöbben - mintegy tízezren - Hollandiából érkeznek, de jelentős számban jönnek Franciaországból, Németországból, Olaszországból és Angliából is.


Kevésbé magyar?

A magyar bérletvásárlók számának csökkenése mögött az állhat, hogy a hazai fesztivál-látogatók inkább egy-egy napra látogatnak ki. Sokan arra panaszkodnak, hogy túl sok a külföldi, egyre kevésbé érzik magyarnak a fesztivált – mondta Gerendai Károly egy kérdőíves felmérés eredményére hivatkozva. Szerinte a napijegyek eladásában a hazai vásárlók fognak túlsúlyba kerülni. Megjegyezte, hogy itthon sokan panaszkodnak az árakra, bár a tapasztalatok szerint nem ez a fő probléma. A hazai diákoknak például féláron adjuk a jegyet, mégsem jönnek tömegesen, miközben a drágább Balaton Soundra vagy a VOLT Fesztiválra megvették a belépőket – mondta az ügyvezető igazgató. Hangsúlyozta, hogy a Sziget az említett fesztiváloknál több programot kínál.


Hazai. Fotó innen

Az idén sokkal hosszabb idő és több egyeztetés kellett a végleges program kialakításához, mint a korábbi években. Gerendai a nehézségek közül felidézte, hogy öt héttel a fesztivál kezdete előtt az azóta elhunyt sztárénekes, Amy Winehouse menedzsmentje lemondta a magyarországi koncertet, és az énekest szinte lehetetlen volt ilyen rövid idő alatt azonos kaliberű sztárral pótolni. Az idei legnagyobb sztárfellépővel a tárgyalások elhúzódása okozott némi problémát, mivel Prince-nek kizárólagos szerződése volt a közép- és kelet-európai térségre egy őt meghívó lengyelországi fesztivállal.

Gerendai Károly az MTI-nek megjegyezte, hogy több neves zenekar az augusztus elejei időpont miatt nem tudta vállalni a Szigetes fellépést. Elmondása szerint a jelentős európai fesztiválok többsége június 20. és július 20. között, vagy augusztus vége felé zajlik. A köztes időszakban sokan átmennek Amerikába vagy Japánba, de nem ritka, hogy ilyenkorra időzítik a nyári családi pihenésüket. Egyetlen fesztivál miatt nem szervezik át a nyári programjukat a sztárok. Idén a rendezvény vizuális megújítására jelentős energiát és pénzt fordítottak. Megújult a nagyszínpad, amihez új, a korábbinál jóval nagyobb kivetítők is érkeztek. Sátor helyett idén nagyszínpad épül a rock és metál zenekarok számára, és új helyszín lesz az Európa Színpad, ahol a "nulladik" napon például a Sziget által szervezett európai tehetségkutató győztes zenekarai lépnek fel.


Újítottak

A vizuális ingerek közül az igazgató kiemelte a mintegy harminc méter magas Vodafone-tornyot, amely programhelyszínként is funkcionál. Leszögezte: a torony megépítése elől minden akadály elhárult, néhány helyen azonban módosítani kellett az eredeti terveken. Az igazgató szólt arról is, hogy javítottak a fesztivál közvilágításán, valamint növelték a vizesblokkok kapacitását.

A szervezők az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a közbiztonságra. Felállítanak például egy operatív irányítási központot az összes illetékes hatóság és szervezet közreműködésével, valamint a fiatalkorú látogatók számára megkülönböztető karszalagot vezetnek be, ezzel is segítve a vendéglátósok munkáját. – Szerdán helyszíni szemlézték a Szigetet az illetékes hatóságok és mindent rendben találtak, így most már minden akadály elhárult az engedélyek kiadása elől – jelentette ki. A fesztivál ideje alatt a Sziget fontosabb útvonalait a híres zenészekről nevezik el, hogy könnyebb legyen a tájékozódás. Lesz például John Lennon körút, Kurt Cobain köz, Janis Joplin fasor.

A fesztivál indulásának napjára már hónapokkal előre elfogytak a repülőjegyek. – A legkorábban érkezőknek egy elkerített helyen biztosítjuk a sátorverés lehetőségét, hiszen hétfőn, a mínusz egyedik napon a fesztivál még építési területnek számít – tette hozzá az igazgató. Kitért arra is, hogy a Szigeten tavaly még alternatív fizetési lehetőségként próbálták ki a fesztiválkártyás rendszert, ami az idén már kizárólagos fizetési módként jelent meg a vidéki rendezvényeiken. Szerinte a rendszer jól vizsgázott, ezért nem számítanak fennakadásra, de természetesen készen állnak arra is, hogy probléma esetén azonnal visszaálljanak a készpénzfizetésre.

Gerendai Károly elmondta, a rendőrségtől úgy értesült, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a benzinárak emelkedése ellen meghirdetett tüntetését a módosított időpontra már nem hagyták jóvá a Sziget fesztivál területére. – Most úgy tűnik, szerencsére megoldódik ez a kínos ügy, bár én még tartok attól, hogy a vármegyések nem fognak a rendőrség döntésébe egyszerűen beletörődni. Abban azért bízom, hogy betartják a törvényeket – jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.