Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-11-25 07:36:00

Kultajánló

Hétről hétre ajánlunk programokat – híveknek és nem híveknek.

Dante, a kutya


 

 

 

 

 

 

 

 

„Láttam (és szinte most is látom, írva) egy fejnélküli törzset menni itt e bús nyáj közt, mely bűnét vérezve sírja.” – olvasható Dante Alighieri Isteni színjáték című művének Pokol részletében. Ez a mottója Szőke Gábor Miklós fiatal képzőművésznek, aki megalkotta Dantét, a láncfűrész-fejű kutya szobrát. Szőke hírnevét Dante mellett a Dante Konferenciával: egy nagyméretű, kilenc szoborból álló installációval teremtette meg. Kissé elvont világában a Konferencia kilenc résztvevője – azaz kilenc kutya - az Univerzum kilenc legnagyobb hatalmú ura, élet és halál irányítója. A csütörtöktől vasárnapig nyitva tartó Art Fair modern és kortárs kiállítás és vásáron Szőke két monumentális dobermannja őrzi a Műcsarnokot, mely helyet ad a Dante Konferenciának is.
 

Rejtett kincsek


 

 

 

 

 

 

Közös kiadványt készített adventre a székesfehérvári püspökség és a Vörösmarty Színház: a hét végén megjelenő Értékeink című albumban a kötetet lapozgatók hét fiatal szemével kísérhetik végig Spányi Antal megyéspüspök rendhagyó tárlatvezetését. A fiatalok az egyházmegye főpásztorának kalauzolásával a püspöki palota, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a helyi székesegyház és szemináriumi templom, valamint a nyilvánosság elől elzárt egykori karmelita oratórium ismert és rejtett kincseit mutatják be.
 

Chopin maraton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két nap leforgása alatt, november 27-én és 28-án Bogányi Gergely zongoraművész a kétszázadik születésnapját ünneplő Chopin valamennyi szólózongorára írt alkotását eljátssza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A világviszonylatban is egyedülálló eseményen a látogatók megismerhetik a zongora poétájának nevezett, ám sokszor ördögi nehézségűnek tartott zenéket is papírra vető Chopin életművét. Az egyszemélyes Chopin-maraton egyúttal Bogányi személyes hódolata a lengyel művészóriás előtt.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.