Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-12-27 15:10:00

Tálentumok és Magvetők: a gyülekezetépítést is gyakorolják

Keresztény társasjátékok a nagyvilágban

Karácsony a "társasozások" időszaka is. A keresztény társasjátékok itthon még mindig csak a szubkultúrában ismertek, ám erről a játékkészítők is tehetnek.

A társasjáték-kultúra Magyarországon nem mutat túl széles spektrumot, ami nem is csoda, hiszen a „burzsoá szemléletű” Monopoly vagy az „imperialista lelkületet” tükröző területfoglaló stratégiai játékok negyven évig be sem tehették a lábukat a szocialista nevelés színhelyére. A szocialista embereszmény akkoriban a „Ki nevet a végén” és „Gazdálkodj okosan” szintjén szocializálódott.

A "társasozás" iránti igény mára viszont egyre erősebb, ezt mutatja, hogy Budapesten az utóbbi időben több bolt is nyílt, amelyek kizárólag társasjátékokat forgalmaznak, közülük háromban működnek társasjátékklubok. 2004-ben megalakult a Magyar Társasjátékosok Egyesülete is, mely országszerte több társasjáték klubot támogat. 

Az átlagember viszont még ma is csak gyermeki szórakozásnak tekinti a társasozást, és eszébe sem jut, hogy komolyan vegye a társasjátékokon feltüntetett 9–99 évig feliratot. Pedig egy jó társasparti nemcsak intenzív agytorna, hanem aktív közösségi élményt is nyújthat: ezért Európa nyugatabbik felén és az Egyesült Államokban igen népszerűek a sok esetben központi (állami, önkormányzati) elosztásból finanszírozott társasjátékklubok, ahova nemcsak gyermekek és fiatalok, hanem felnőttek is járnak.

Társas klubélet

Ezeknek a társaskluboknak hasonló a rendszerük, felépítésük, ugyanúgy gyűjtik a társasjátékokat, mint a könyvtárak a könyveket. A játékok kölcsönözhetőek is, katalógusrendszerük több szempontú, így könnyen meg lehet találni a számunkra legmegfelelőbb játékokat. Ha konkrét játékot keresünk, akkor a klasszikus katalógusrendszer működhet: név, kiadó, szerző szerint. Ám kereshetünk a játékosok életkora, a játékosok száma, illetve a játékelv alapján is (logikai játék, taktikai, stratégiai, hagyományos társasjátékok stb.). Aki biztosra akar menni, annak érdemes a díjazott játékok között kutakodnia, hiszen a szakértők minden évben több világversenyen is megmérik az év társasjátéktermését. 

Ám a társasklub nemcsak egy játéklerakat, hanem jól működő közösségi tér, ahol társasozni jönnek össze a fiatalok és az idősebbek is. Az apró klubszobákban életkor és játéktípus szerint szerveződnek a csoportok. Vannak zárt játékközösségek, és nyitott csoportok is, ahová egy-egy játék erejéig becsatlakozhat az ember. A játék vezetését, ha szükséges, szakemberek irányítják, átsegítve a gyerekeket a kezdeti nehézségeken, amelyek adódhatnak egyrészt a játék megismeréséből, másrészt a gyerekcsoport összetételéből is.

Hol vannak a keresztény játékok?

Például Nyugat-Európában, ahol a játékkiadók keresztény játékokat is gyártanak. Jó példa erre a hazánkban is közkedvelt Catan telepesei, melynek a biblia korában játszódó verziója a Settlers of Canaan sok millió példányban kelt már el világszerte. De megemlíthetnénk az egyiptomi kivonulást, a Salamoni templom építését, a Szent Pál missziói útjait feldolgozó stratégiai játékokat, vagy a bibliai témájú kommunikációs játéksorozatot, a Talicort.

Ezek a stratégiai, kommunikatív vagy éppen kooperatív játékok sokszor komoly bibliaismereti vagy didaktikus célokat tartanak a szemük előtt, mégsem oktatnak-nevelnek erőszakosan.
A gyér számú, de meglévő magyar keresztény játékok csak a „belső körben” ismertek, és hiányoznak a játékboltok polcairól. Számos keresztény játék sokat szeretne markolni, de keveset fog.
Tipikus példája ennek a Titus Hitéleti Alapítvány által kiadott Bibliaismereti kártyasorozat, amely hittan házi feladat kikérdezéséhez jó lehet, de családi játékként nem állhatja meg a helyét.
Közösségépítő, kommunikációs, bibliaismereti játék a Tálentumok, amely egyfajta bibliai activitynek is nevezhető. A játék során a Biblia kulcsszavait, kifejezéseit, majd egy-egy rövidebb igét kell átadni egymásnak rajzzal, testmozgással, körülírással. A Biblia és a képzőművészet világát hozza közös nevezőre a Színről színre című újszövetségi kártyagaléria, amelynek kártyái 160 bibliai témájú képzőművészeti alkotás reprodukcióját tartalmazzák. A kártyákon szereplő ikonok segítségével a képek sorozatba rendezhetők a bibliai téma, művészeti kor, keletkezés helye és a művészeti technika szerint.
Az Úton útfélen című útvonalépítő játék már a tábla megépítését is közös játéktevékenységgé teszi a labirintus- és dominójátékok elvei alapján: majd változatos útvonalakon indulhatnak a játékosok a Bibliából ismert tárgyak, élőlények megkeresésére.

Gyülekezetépítő stratégia

A keresztény piacon jelenleg egy stratégiai játék van, amely megállhatja a helyét akármelyik játékboltban vagy játékkiállításon is. A Magvető képes a fiatalokat aktívan bevonni egy virtuális gyülekezet felépítésébe. Jézus Magvető példázata alapján egy képzeletbeli tartományban megváltásra várnak a földek, hogy termést hozzanak. Ezen a gazzal-tövissel, sziklákkal és útszéllel teli vidéken kell a misszionárius pároknak szolgálni: előbb gyülekezetet plántálni, majd felépíteni, erősíteni azt. A misszionáriusoknak saját karakterük van, egyik számára az imádság a legfontosabb, a másik számára az igeolvasás, a harmadiknak áldott minden cselekedete.

A gyülekezetépítés különböző szolgálatok (imaszolgálat, bibliakör, diakóniai szolgálat) beindításával lehetséges. Ám a földek megváltása, a gyülekezet megépítése emberi erőből nem lehetséges, csak ha a misszionáriusok cselekedeteit áldás kíséri. A gyülekezet munkáját különböző (nem várt) események is tarkítják, amelyek jót is, rosszat is jelenthetnek a számukra. Ahogy a való életben is: a világgazdasági válság, vagy személyes problémák negatívan hatnak a gyülekezetre, ám egy város-evangelizáció nem várt ébredést hozhat. A játékban megjelenik a kooperatív elem is, hiszen Isten munkásainak nem az a célja, hogy egymást legyőzzék, hanem hogy a szolgálatban egymást erősítsék. Erre a kooperációra lenne szükség a hazai játékpiacon is, hogy egymásra találjanak a piaci, a szakmai és a vásárlói érdekek.

Maléth Magda

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.