Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-11 19:10:00

A filmesek Rómába mennek

Katolikus filmfesztivál: hét nap Evangélium

Ma vette kezdetét a Mirabile Dictu nemzetközi katolikus filmfesztivál. A Rómában második alkalommal megrendezésre kerülő mustra célja, hogy filmeken keresztül hirdesse az Evangéliumot.

Főként egyházi személyekről készült fikciós- és dokumentumfilmekkel várja egy hétig a keresztény közönséget a május 21-ig tartó Mirabile Dictu katolikus filmfesztivál. A programban olyan filmek találhatók, mint a napokban boldoggá avatott II. János Pál pápa életét feldolgozó Kilenc nap, amely megváltoztatta a világot, vagy a az Isten elkötelezett szolgája című alkotás, amely annak a Pascalina nővérnek a történetét meséli el, aki házvezetőnőként szolgálta az 1939-ben XII Piuszként pápává választott Eugeni Pacellit. A film az ő történetén keresztül ábrázolja XII. Piusz pápaságát, kitérve a II. világháború borzalmainak vitatott egyházi állásfoglalásaira is.

A bemutatott filmekkel a szervezők a keresztény szeretet hirdetését tűzték ki célul. “Keresztényként arra hivattunk, hogy a szép dolgokról beszéljünk, innen a név: mirabile dictu, és ugyanígy szeretnénk, hogy felemelő dolgokat lássunk” – hangoztatja a fesztivál programszervezője, Alberto Di Giglio a fesztivál sajtóanyagában. A fesztivál elnöke és életrehívója, Liana Marabini rendező úgy fogalmaz, Isten iránti elkötelezettségétől vezérelve hozta létre az eseményt, mondván “ez az egyik lehetséges módja annak, hogy láthatóvá tegyük a hitünket és hogy közvetítsük mások felé”. A Mirabile Dictu ugyanis nem csak a katolikusokat és más keresztény felekezetek híveit szeretné megszólítani, a római mustra széles körben hirdetné az evangéliumi üzenetet.

Marco Frisina bíboros az esemény hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, amennyiben a művészet “tiszta, képes megérinteni a nem hívők lelkét is, és feltárni előttük az Evangélium misztériumát”. A művészet envagelizációs erejéről értekezve felszólalt a sajtótájékoztatón Franco Perazzolo bíboros, a fesztivál patrónusának, a Kultúra Pápai Tanácsa hivatalnoka. A fesztivál egyik szervezőjeként Perazzolo bíboros megjegyezte, a film hasonlatos a krisztusi példabeszédekhez. “Jézus úgy használta a nyelvi parabolákat, hogy érthetővé váljék az üzenete. Nekünk ma új parabolákat, nyelvi leleményeket kell talánunk, hogy hirdessük a legfontosabb erényeket” – mondta a bíboros, arra célozva a film megfelelő eszköz lehet a széleskörű igehirdetésre.

Hasonló szándékból született meg az Egyiptomi Katolikus Központ filmmustrája. Az 1952 óta működő kairói katolikus központ alakulása óta szervez filmfesztivált, azonban idén, biztonságpolitikai okok miatt elmarad az egyiptomi keresztény filmfieszta. A szintén májusban megrendezni tervezett fesztivál elnapolásának oka nem a januári egyiptomi zavargáshullám, sokkal inkább a kairói koptok és szalafi muszlimok közötti növekvő feszültség indokolja.


--mi--

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.