Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-01-02 12:16:00

Hit és giccs: utánuk a viccözön

Ízléstelen „kegytárgyak”

Sokan azt hiszik, minden keresztény tematikájú tárgy szép és jó. Nem kívánunk senkit megbotránkoztatni, de úgy véljük, létezik egyetemes, konszenzuális jó ízlés is, aminek nevében kikérjük magunknak az alábbiakat.

Amikor megnyílt az első keresztény kávéház, eljátszogattunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha nyílna valahol egy hívőknek felszentelt kocsma is. Ahol a keresztény úri közönség iszik, kártyázik, nótázik, és néha még verekszik, bicskázik is. Ezt persze csak tréfás, polgár- és kereszténypukkasztó gondolatkísérletnek szántuk, ahogyan sok más bornírt, a kereszténységet a profanitással ötvöző elképzelésünket. Aztán, legnagyobb megdöbbenésünkre néhány ezek közül mégiscsak megvalósult. A Jelige magazinban Dr. Stephan von Madrassy tett közzé néhány ilyen érdekes, szerintünk megvalósulásra méltatlan, ám mégiscsak megvalósult ötletet, illetve az interneten a http://papanyaloka.igen.hu/ címen bukkantunk hasonlóan giccses vallási tárgyakra. Lássuk hát a kínálatot, és a születésükhöz kapcsolódó, lehetséges magyarázatokat, áruismertetőket.

 

Pilátus-szappan és Jézus-sebtapasz

„Mosom kezeimet!” – Pilátus e a szavakkal próbálta igazolni ártatlanságát a feldühödött tömeg és talán Isten előtt. Viszont hogy mivel mosta kezeit, azt nagyvonalúan elhallgatta. Nyilván, ezen gondolkodott el néhány innovatív keresztény gyártó és kereskedő, akik nem minden anyagi érdekeltségtől mentesen, mindenesetre biztosnak tűnő keresztény szellemi alapokon elindulva dobták piacra a Pontius Pilatus-szappant. Az antiallergén, természetazonos alapanyagokból készült mosakodási kellékben kecsketej, pálmaolaj, olíva olaj is található. Mivel a feltalálói lángelme soha nem nyugszik, valószínű nem sokat várat magára és hamarosan piacra kerül a Pilátus-féle hajsampon is, de a keresztény háziasszonyok öröme minden bizonnyal az ilyen emblémával ellátott mosogató- és mosószer lesz, amely nyilván nyomtalanul tüntet el minden szennyeződést – de ha mégsem, akkor legalább a gyártó lelkiismerete tiszta marad.

 

A mindenható sebtapaszt méltóképpen díszítheti a Mindenható arcképe – gondolhatták e termék gyártói és marketingesei. Amikor Jézus a földön járt, sokszor előfordult, hogy vakokat, sántákat és más betegeket gyógyított. Ki tudja, mi jöhet még? Ha néhány élelmes marketingguru egyszer elolvassa a vérfolyásos asszony történetét, nem kizárt, ilyen esetekre szánt szent intim betét gyártásába fognak legott.

 

"Én vagyok a világ reflektora"?

„Én vagyok a világ világossága!” – mondta az Úr, és ennek kapcsán kreatív keresztények megalkoták a Jézus és Máriás matricás öngyújtók többféle változatát. Középkori festők képeitől a torinói leplen található arcképig sokféle verzió választható. Mivel a világosságot nem csak öngyújtóval lehet gerjeszteni, a fenti citátum alapján kétségtelenül létjogosultsága lehet még a Jézus-reflektoroknak, a jézusos energiatakarékos izzóknak, sőt, talán még a békés felhasználású Jézus világítóbombáknak is.

 

Ha netán túl világinak találnánk a Krisztust ábrázoló öngyújtót, ne keseredjünk el! Nélküle is megtaláljuk ugyanis házi szenteltvíztartónkat, persze csak akkor, ha foszforeszkál. Praktikussága megkérdőjelezhetetlen. A szombatot megszentelő keresztények éjszaka lámpagyújtás nélkül sem fogják elvéteni.

 

Vajon mit töltsünk foszforeszkáló szenteltvíztartónkba? – okozhat álmatlan éjszakákat a kérdés a kegyes vásárlóknak. Nos, erre is van megoldás: a közel 5 ezer forintért kínált palackozott, 0,9 decis kiszerelésben árusított Jordán-víz kiváló megoldás lehet (www.szentfolyo.eu). Állítólag pontosan arról a helyről, ahol Jézust Keresztelő János megkeresztelte. A pontos hely meghatározása nyilván ősi GPS-koordináták alapján történt.

 

Miloi Mária. Kisplasztika, Botticelli festménye után, műgyűjtőknek, szabadon. A tengeri kagylóból kialakított kegytárgyban Aphroditét ez alkalommal Mária helyettesíti, akinek szépségéről nem, szolgálatkészségéről viszont annál inkább rendelkezünk írásos, bibliai feljegyzésekkel. Méltó dísze lehet az előszobának, családi vitrinnek, illetve még az éjjeli szekrénynek is.

 

Szabad-e megenni a csoki Jézust?

A csoki Betlehem feltalálóját minden bizonnyal a Csokoládégyár című film inspirálta. Egyszerű és mégis zseniális innováció: csoki istálló, csoki jószágok, csoki jászol, és stílusosan csoki Boldizsár. A gyártók viszont nem biztos, hogy mindenre felkészültek. Elvégre hogyan oldja fel a megajándékozott azt a súlyos lelkiismereti problémát, ami az ünnepek végén ronthat rá. Nevezetesen: szabad-e elfogyasztani a csoki Jézuskát? A csokiteve fejének a leharapása még rendben van, no de illik-e felfalni a szent családot?

 

Talán az Európai Unió széndioxid-kibocsátást csökkentő programjának keretében, nem kizárt, hogy EU-támogatással került piacra a pénzbedobós, elektromos, LED-es, gyertyagyújtó panel. Amikor valaki igazi gyertyát gyújt, közvetve bioszféránkat károsítja. Különösebb érvelés nélkül is belátható, hogy a találmánynak komoly hatása lehet a földünk megmentéséért vívott harcban, persze csak akkor, ha az elektromos áramot megújul energiaforrásból állítják elő.

 

A személyes higiéné iránti elkötelezettségüket nyíltan vállaló keresztényeket célozzák meg a Teréz anya szájspray-t gyártó vállalkozók. Tudvalévő, hogy Teréz anya több évtizedes missziója során sokszor nem a legtisztább helyeken fordult elő. Arról persze a készítők mélyen hallgatnak, Teréz anya milyen terméket használt – már ha egyáltalán.

 

Furcsa Szentháromság

Szentkép Jézussal, XXIII János pápával és John F. Kennedy amerikai elnökkel. Az ötletgazda ismeretlen, de a kép tényleg megvásárolható. Úgy tudni, az olasz boltban idegen ajkú vásárlók nemrégiben XVI Benedek pápát, Alekszíj pátriárkát és Putyint Jézussal ábrázoló tablót követeltek, és ígéretet kaptak arra, hogy a következő nyári turistaszezonban már ilyen is lesz.

 

Felfújható gumitemplom. Mobil, bárhol felállítható. Sátoros, pardon, gumiváras evangelizációk, keresztény kampányok, utazó hittérítők nélkülözhetetlen kelléke.

 

Szentképes műkörmök Máriával, Jézussal, angyalokkal. Tömegközlekedési járműveken, kapaszkodás közben egyértelműen kifejezik világnézetünket, s akár még evangélizációs beszélgetéseket is kezdeményezhetünk a segítségükkel.

 

Mit utál Jézus?

Jézus képével díszített hamutál. Hova máshová tegyük Jézus arcképét, mintsem a hamutál aljára? Belül a felirat: Jézus utálja, amikor dohányzol. Javasolnánk még a „Jézus nevében nyomd el!” feliratot, illetve a serpenyő aljára tett Krisztus-képet a „Jézus utálja, amikor zsírosat eszel” szöveggel.

 

Kereszt alakú MP3-lejátszó, illetve pen drive. Mérnökök állítólag már dolgoznak a további fejlesztéseken. Ezek alapból fel fogják ismerni a heavy metalos, sátánista szövegű dalokat, azokat vírusként definiálja, majd a Jordán vizével automatikusan meglocsolja az ilyen fájlokat.

 

Az 1970-es évek nagy slágere volt az autók hátsó ablakában bólogató kutya. Ennek méltatlan utóda a bólogató, műanyag Kálvin. Udvariatlan előzéskor kifejezetten hasznos, pláne, ha választunk hozzá „ez így volt elrendelve, testvérem” matricát is.


 

 

James

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.