Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-09-08 21:00:00

A hindu szíveket is meghódítja

Hogyan lehetsz Teréz anya?

Véget ért az egy éven át tartó, a világ félszáz városában zajló vándor filmfesztivál, melyen Teréz anyáról szóló alkotásokat nézhetett meg a közönség.

A világ 51 városát érintő fesztivál ünnepi befejező vetítésén az Isten szegényeinek nevében című alkotást játszották Patnában. A vetítésnek otthont adó színház tulajdonosa, a hindu vallású Suman Sinhia szerint ez a film olyan alkotás, amelyet ha az ember megnéz, nem tud visszazökkenni megszokott, kényelmes életébe. „Teréz anya a nagy változtatók egyike. Ha megismerjük az életét, úgy érezzük, fel kell tenni magunknak a kérdést, mi miként járulhatunk hozzá társadalmunk változásához, és szeretnénk ehhez a változtatáshoz azonnal hozzá is fogni. Ez tulajdonképpen nem más, mint rátalálni arra, mit is akar velünk és általunk Isten cselekedni a világban.”

A vándorfesztiválon 12 – a világ legkülönbözőbb részein készült – Teréz anyáról szóló alkotást mutattak be. A különleges seregszemle a Nobel-békedíjas Boldog Teréz anya századik születésnapja alkalmából, tavaly augusztus végén indult útjára, és most szeptember elején, halála 14. évfordulóján ért véget.


Itt és most

A már idézett Sinha, aki a patnai vetítés után beszélt a főleg fiatalokból álló közönségnek, kijelentette, hogy a jó film kiváló eszköz az értékek közvetítésére, különösen a fiatalok számára. „Teréz anya életében számomra az a legizgalmasabb, hogy ő mindig csak egy-egy emberen akart segíteni, az éppen elé kerülőn. Meggyőződésem, hogy mindannyian lehetünk Teréz anyák, de különböző módokon, saját utunkat járva juthatunk el Istenhez.”

A Boldog Teréz anyára emlékező vándor filmfesztivál záróünnepségén a patnai katolikus püspökség általános helynöke, Devasia atya kijelentette, hogy „Teréz anya élete kiválóan megmutatja, hogy az elesettek iránti együttérzés és szeretet béketeremtő erő.”


Szerdahelyi Csongor

A kép innen.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Teréz anya
  • Teréz anyának is voltak hitetlen pillanatai
  • Abortusz helyett örökbeadás: Teréz anya vezette be
  • Teréz anya segítője

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.