Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-03 18:30:00

Részletes leltárt készítettek a híres festő műveiről

Goya vallási témájú képei is felkerültek a világhálóra

Francisco Goya spanyol festőművész összes műve felkerül a világhálóra. Vallási, mitológiai és történelmi témájú alkotási és portréi válnak elérhetővé.

A Goya Alapítvány a spanyolországi székhelyén, Zaragozában ismertette a több száz alkotást tartalmazó internetes képkatalógust. Ez többek közt azzal a céllal készült, hogy segítse a művész munkásságának tanulmányozását.


Két éve készül az adatbázis

A Goya-leltár összeállítása 2009-ben kezdődött, csütörtökön a képeket és a kiegészítő információkat tartalmazó adatbázis első felét mutatták be. A katalógus új ismeretekkel és felfedezésekkel szolgál a spanyolok világhírű festőjéről, az alapítvány honlapján bárki hozzáférhet ezekhez.


Francisco José de Goya y Lucientes. Életműve a világhálóra került

Az érdeklődők több féle szempont, egyebek közt évszámok, címek, kiállítási helyek és kulcsszavak alapján kereshetnek az adatbázisban, a keresőmotor kiadja a kívánt képet, amelyről mindent meg lehet tudni. Az alkotások történetén túl műelemzéssel is szolgálnak, meg lehet tudni, mikor és hol szerepelt kiállításon a keresett mű.

A projekt következő fázisában Goya falfestményei és metszetei, végül pedig rajzai és kéziratai kerülnek a felhasználók elé - tudatta az alapítvány. A katalógusban helyet kap egy olyan alkalmazás is, amely segítségével az érdeklődők térkép segítségével megtudhatják, hol őrzik a festő műveit. A Goya en el mundo (Goya a világban) a közgyűjteményekben lévő alkotásokat veszi számba.

Az óriási léptékű dokumentáció összeállításához a Goya Alapítvány mintegy háromszáz intézettel, múzeummal és más szervezettel fogott össze.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.