Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-20 19:35:00

Őrbódéra hasonlít

Botrányos a pápa szobra

Éles vitát váltott ki Rómában a II. János Pált ábrázoló óriási szobor, amelyet a néhai pápa tiszteletére állítottak a Termini főpályaudvar előtti téren.

Az alkotást szerdán leplezték le, de már most heves vita dúl körülötte, helyiek máris eltávolítását követelik. Az öt és fél méter magas bronzszobor csak II. János Pál fejét mutatja, teste óvó lepelként vagy kabátként jelenik meg, mintha a pápa átölelné a várost. Belül a szobor teljesen üres. A szobrász, Oliviero Rainaldi szerint a megformálás az egyházfő „szellemi áldozathozatalát" jelképezi.

A műalkotás megosztja a járókelőket. „Az embernek szégyenkeznie kell a Rómába érkező turisták előtt" – mondta egyikük. „Egyáltalán nem tetszik, katonai őrbódéra emlékeztet" – idézett a La Repubblicca című olasz napilap egy hívőt.

Agostino Vallini segédpüspök, aki megáldotta az alkotást, védelmébe vette a vitatott munkát. „A jelenkorban muszáj nyitottnak lennünk, ezt jelképezi a szobor" – fogalmazott. Gianni Alemanno római főpolgármester modernnek és szuggesztívnek jellemezte a művet.

A közlekedési csomópontnak is számító Termini pályaudvart már nem sokkal II. János Pál halála után hivatalosan is a Termini – II. János Pál névre keresztelték át. XVI. Benedek pápa karizmatikus elődjét május 1-jén avatták boldoggá, a ceremóniára több mint egymillió zarándok érkezett Rómába.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.