Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-25 19:00:00

„Itt az idő, hogy szembenézzünk Wagnerrel”

Antiszemita zeneszerző művét játssza az izraeli zenekar

Az Izraeli Kamarazenekar hét évtizedes tabut tör meg azzal, hogy Wagnert játszik július 26-án, kedden Németországban, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.

Izraeli együttesek ritkán játszanak Wagnert, mivel úgy vélik, hogy a komponista zenéjének nácik általi kisajátítása miatt sértheti a holokauszt túlélőinek az érzéseit. Roberto Paternostro karmester azonban úgy nyilatkozott, hogy itt az ideje kettéválasztani Wagner világnézetét és zenéjét. „Wagner ideológiája és antiszemitizmusa rettenetes, ugyanakkor nagyszerű zeneszerző volt – mondta. − 2011-ben az a cél, hogy elválasszuk az embert a művészetétől.”

Az Izraeli Kamarazenekar (Israel Chamber Orchestra) Wagner Siegfried-Idill című darabját adja elő a Bayreuthban, az évente megrendezett, operarajongók ezreit vonzó Wagner-fesztiváljáról híres városban. Izraeli együttes első alkalommal lép fel Wagner-művel Németországban. „Nehéz út volt, és sok akadállyal kellet megküzdenünk, hogy elérkezzünk ide, de egyetlen pillanatig sem kételkedtem a vállalkozásunkban. Meggyőződésem volt, hogy a két oldal összehozható. Számomra ez nem jelentett problémát” – idézte a Guardian brit napilap Paternostrót. A karmester maga is zsidó, édesanyja és más rokonai is a holokauszt túlélői.

 

Botrányos előadások

Az eddigi Wagner-előadások Izraelben rendre botrányba fulladtak, a közönség soraiból sokan tiltakozásképp elhagyták a termet, és felfokozott hangulatú nyilvános viták folytak a kérdésről. Wagner az izraeli állami médiában is tabunak számít, művei ott sem kaphatnak helyet. „Tudom, hogy Izraelben ez nem elfogadható, mégis sokan mondják nekem, különösen a fiatalok, hogy itt az idő, hogy szembenézzünk Wagnerrel” – számolt be Paternostro, de hozzátette: ahhoz még nem telt el elég idő, hogy Izraelben is fellépjenek Wagner-darabbal. A zenekar még a próbáit sem Izraelben tartotta.


Az úttörő együttes. Fotó innen.

A nem hivatalos Wagner-bojkott megelőzte Izrael állam 1948. évi megalakulását: a tiltakozást az Izraeli Filharmonikus Zenekar elődje, a Palesztin Zenekar 1938-ban indította el, miután a nácik megtámadták a német zsidókat. Dan Erdmann, a most „tilalomszegő” Izraeli Kamarazenekar klarinétosa szerint muzsikustársai ismerik a történelmet és annak kapcsolódását Wagner munkásságához. „Azonban éppen a Wagner történetéhez társuló konfliktusok és érzelmek teszik számunkra fontossá a zenéjét” – mondta.

Egyes operáinak antiszemita felhangjai mellett Wagner számos alkalommal fakadt ki írásban a zene és a „német szellem” zsidók általi lezüllesztése miatt. Bár Wagner már fél évszázada halott volt, amikor Hitler hatalomra jutott, a náci diktátor lelkes rajongója volt, és felhasználta a zeneszerző írásait saját fajelméletéhez.

 

 

 

 

 

 

mi
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.