Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-24 21:30:00

Mahalia Jackson, a spirituálé királynője ma lenne százéves

Aki miatt új Grammy-díj kategória született

A száz éve, 1911. október 26-án született Mahalia Jackson, aki a jellegzetesen amerikai vallásos zenei műfaj, a gospel és a spirituálé királynője volt.

A fekete rabszolgák között keletkezett gospel a vallásos műfaj, a hittel kapcsolatos érzelmeket fejezi ki. Mahalia Jackson egyszer azt mondta, amikor gospelt énekelnek, minden ajtót és ablakot ki kellene nyitni, hogy a zene ereje azokon át távozhasson. Számtalan énekes kezdte pályafutását templomi kórusokban, például Aretha Franklin és Little Richard, utóbbi az ötvenes években sikerei csúcsán egy időre ismét a gospel világába vonult vissza.


Örömhír a mikrofonból

Mahalia Jackson New Orleans legszegényebb negyedében született egy borbélyból lett lelkész gyermekeként. Templomi kórusokban kezdett énekelni, stílusára a tenorista Enrico Caruso, a blues énekesnő Bess Smith és Ma Rainey is hatással volt – lemezeiket persze otthon csak titokban hallgathatta. Tizenhat évesen kimaradt az iskolából, és Chicagóba ment szobalánynak, de már néhány hónap múlva egy baptista kórus szólistája lett, nem sokkal később pedig csatlakozott az egyik első hivatásos gospel együtteshez.


Mahalia Jackson: Move On Up A Little Higher (1948)

Énekstílusa sok konzervatív hívőt felháborított, de tehetségét senki sem vitatta. 1937-ben elkészítette első lemezfelvételét, de az nem lett túl sikeres, így szépségszalont nyitott. A következő években sem hagyott fel az énekléssel, a műfaj legnagyobb alakja, Thomas Dorsey írt számára dalokat, ezek közül a leghíresebb a Peace In The Valley. 1946-ban újabb lemezszerződést kapott, s 1948-ban megjelent a Move On Up A Little Higher című dala. Ez minden idők legnagyobb példányszámban elkelt gospel lemeze, ami szó szerint hiánycikknek számított a boltokban.


A gospel királynője

Mahalia Jackson az egyik napról a másikra sztár lett, 1950-ben az első gospel énekesként léphetett fel a New York-i Carnegie Hallban, teltházas koncerteket adott világszerte. 1954-től rádióműsora volt, 1956-ban a legnézettebb amerikai tévéműsor, az Ed Sullivan Show vendége volt, 1957-ben gospel műsorával léphetett fel a newporti dzsesszfesztiválon, énekelt a Fehér Házban Eisenhower elnök előtt és John F. Kennedy beiktatásakor. A hagyományos gospel hívei azzal vádolták, túl populáris lett és kiárusítja a műfajt. Sikerei tetőfokán Mahalia akkora összegeket kért egy fellépésért, hogy azt kevés fekete templomi közösség engedhette meg magának.


Mahalia Jackson: Precious Lord, Take My Hand (1961)

Az ötvenes évek végétől sorra születtek legendás dalai, köztük a Precious Lord, a What Could I Do, a Walk In Jerusalem, Nobody Knows The Troubles I've Seen. Több filmben is szerepelt, s az amerikai zenetudományi akadémia az ő számára hozta létre a gospel kategóriát a Grammy-díjak között. Mahalia Jackson a feketék polgárjogi mozgalmát is támogatta, ő énekelt Martin Luther King híres Van egy álmom... kezdetű beszéde előtt és a meggyilkolt tiszteletes temetésén is. A hatvanas évek végén csúnya válópere volt, az izgalmaktól több szívrohamon esett át és le is fogyott. A tempón azonban orvosai tanácsa ellenére sem lassított, mígnem 1971-ben egy müncheni fellépése során a színpadon esett össze. Minden idők legnagyobb gospel énekesnője 1972. január 27-én halt meg amerikai otthonában.

A gospel
A gospel afroamerikai zenei stílus. Az angol nyelvben Gospel névvel illetik az Evangéliumokat is (főként az újszövetségi Szentírást). Ebben az értelemben a Gospel mint zenei műfaj az evangéliumi tanítások és történetek érzelemtől átfűtött formában vakó, előképzettség nélkül is érthető előadása. Az Amerika földjére behurcolt fekete rabszolgák kettős teher alá kerültek. Egyrészt el kellett sajátítaniuk az angol nyelvet, másrészt pogányoknak tartották őket, és elkezdték őket keresztény hitre téríteni. Ezek az emberek néhány nemzedék után valóban kereszténnyé váltak, az ezzel kapcsolatos ismereteiket és a lelkükben átélt érzelmeket a maguk örökletes zenei (harmónia és ritmus) formájában kezdték kifejezni. Az eltérő típusú vallási közösségekben eltérően értelmezhetik a gospel zene jelentőségét és előadását, és ugyanúgy elhangozhat nem vallásos jellegű rendezvényeken, esetleg hangversenyeken, mint a templomban, de összességében az összes gospel mű lényege Isten és Jézus szeretetében rejlik.
Forrás: Wikipedia


-mi-
nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.