Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-03-27 15:52:00

Etióp Biblia is látható a tárlaton

A Világ Világossága a Széchényi Könyvtárban

Pápák ihlették a Széchényi Könyvtárban most megnyílt kiállítást, mely Elzbieta Woitas lengyel festőnő a keresztény Európával foglalkozó műveit mutatja be.

Őexcellenciája Juliusz Janusz, a Szentszék magyarországi nagykövete nyitotta meg tegnap este Elzbieta Woitas (1951-2011) lengyel festőnő kiállítását az Országos Széchényi Könyvtárban, a Budavári Palotában. Juliusz Janusz, Magyarország távozó apostoli nunciusa felidézte, hogy a festőnő közel 40 éven át segítette munkáját. "Mindig a szegények és a szépség szolgálatában állt" – méltatta a februárban elhunyt művészt. Hozzátette: művészetével szerette volna szolgálni a népek közötti közeledést.

A művésznő alkotásait a Szentatya és Peter Seewald német újságíró beszélgetése, valamint XVI. Benedek és II. János Pál pápák kiemelkedő kezdeményezései ihlették. A világ világossága – a Pápa, az Egyház és az idők jelei a címe annak a beszélgetésnek, melyet XVI. Benedek folytatott Seewalddal. A beszélgetésből készült interjú-kötetet 2010. novemberben a Vatikáni Kiadó adta ki. A festményekből összeállított tárlat és a pápai idézetek együtt láthatók.
 


A budavári tárlat a Gdanskban született Elzbieta Woitas festőnő több mint ötven művét mutatja be, aki a Szentszék felkérésére Rómában, valamint számos Vatikáni Nunciatúrán található építészeti és iparművészeti alkotásokban segédkezett. A kiállítás három termet ölel fel: az első a pápa és az egyház, a második a pápa és a világ, a harmadik a pápa, a fény és Európa keresztény gyökerei mottót viseli. A tárlaton egy etióp Biblia is megtekinthető.

A kiállítás eljátszik a kérdéssel: milyen társadalom léphet a zsidó-keresztény értékrendű rendszerek helyébe Európában? Hová vezethet az útja annak a társadalomnak, mely távol áll Istentől vagy tagadja létezését? A tárlat rendezői azon a véleményen vannak, hogy a 20. század jelentős pápái hangoztatták: a társadalom válsága óriási lehetőséget kínál arra, hogy a katolikus egyház megmutathassa Istent az embereknek, és bemutathassa az anyagi világon túlmutató értékeket.
 


Elzbieta Woitas absztrakt művészetében arra a kérdésre keresett választ, milven a viszony Isten és a világ között, az ember gondolati szabadsága és a természettel való kapcsolata között. A festőnő nem csak a keresztény Európának tudott színvonalasat alkotni: Huang Kuang Nan, a Taipei-i Szépművészeti Múzeum igazgatója nemrégiben publikált tanulmányában kifejti, hogy Woitas művészete az ázsiai buddhisták számára is figyelemreméltó.

A Világ Világossága – az Egyház, az idők jelei és Európa keresztény gyökerei című kiállítás május 25-ig tart nyitva. A cikkünkben bemutatott festmények a művésznő alkotásai.

I.I. 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.