Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-03 15:38:00

Nem mindegy, hogy Jézus vagy Júdás

A nyomda ördöge segített azonosítani a ritka Bibliát

Éppen Jakab király Bibliájának évfordulóján bukkantak egy eredeti példányra egy angliai falucska templomában. Az azonosítást nyomdahiba segítette – vicces hibát többet is ismer a Biblia-kutatás.

Meglepő, de éppen a Jakab király Bibliája megjelenésének 400 éves évfordulójának évében bukkantak rá egy 400 évvel ezelőtt napvilágot látott Jakab király Bibliájára Angliában (nyitóképünkön). A lelet igazi könyvritkaságnak számít, hiszen a Jakab király Bibliája eredeti, 1611-es példányaiból mára kevesebb, mint kétszáz maradt fenn. Persze ez a könyv sem makulátlan: némileg csökkenti értékét, hogy a Teremtés könyvének első öt fejezete hiányzik belőle, valamint hogy az 1857-es újrakötésekor lenyesték az addigra feltehetően kirojtosodott lapszéleket.
 
Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban ez évben zajló bibliaolvasási maratonok és kvízjátékok közepette bizonyára ennek a felfedezésnek is nagy visszhangja lesz. A találmány egyébként úgy kapcsolódik az évfordulóhoz, hogy a nyugat-angliai Hilmarton falucskában található anglikán Szent Lőrinc-templom lelkésze éppen az ünnep kapcsán vizsgáltatta meg a könyvritkaságot. 


A legmenőbb Biblia

A 400 évvel ezelőtt kiadott mű egyébként mindmáig a Biblia legnépszerűbb fordítása, az Angliában Authorised Version (Jóváhagyott Változat) elnevezéssel illetett, úgynevezett King James Biblia.
Ez a változat minden idők legnagyobb példányszámban kinyomtatott, legolvasottabb könyve. Különböző becslések szerint eddig 2,5−6 milliárd Bibliát adtak el a világban, és ebből egymilliárd lehetett King James-verzió.


A lelőhely: a hilmarton-i templom

Egyébként nem ez volt az első angol fordítású Biblia, sőt a maga korában még csak nem is ez volt a legnépszerűbb változat. Miként azt a Mindennapi korábban megírta, attól válhatott mégis a legkelendőbbé, hogy nyelvezete, az akkor legfrissebb bibliai kutatások eredményeinek felhasználása megsokszorozta a jelentőségét. Persze az sem elhanyagolható tény, hogy a nyomdatechnika feltalálásával épp jókor került ki a fordítóműhelyből. 

Eleinte nem is King James Bibliának hívták, a 17-18. században még többnyire „a Jakab király uralkodásának kezdetén elkészített angol fordításként” utaltak rá. Ekkoriban e fordítással kapcsolatban Jakab királyt csupán a pontosabb kormeghatározás miatt emlegették, a King James elnevezés a 19. század elején ragadt rá. 


Paráználkodj!

A most azonosított könyvnél egy nyomdahiba segített megállapítani, hogy a híres Biblia második kiadásáról van szó, mely az elsővel együtt még annak kiadásának évében, 1611-ben jelent meg. Méghozzá nem is akármilyen nyomdahiba: Máté evangéliumának egy helyén, ahol a helyes szöveg szerint Jézus a Gecsemáné-kertben szól tanítványaihoz, ám a vizsgált Bibliában Jézus helyett az őt eláruló Júdás neve szerepel.


A most azonosított King James Biblia 

A nyomtatási anomáliák egyébként jellemzőek voltak az „eredeti” műre. A legzavaróbbak talán azok az értelemmódosító elütések lehettek, amelyekkel néhány 17. századi nyomatban találkozhattak a kegyes olvasók: „Thou shalt commit adultery” (Paráználkodj!) szerepelt a Tízparancsolatban, míg Jézus azt mondta volna, hogy „the unrighteous shalt inherit the kingdom”; („az igazságtalanok öröklik Isten Országát”).

Emellett 1611-ben egyszerre két kópia is megjelent, az egyikben hím-, a másikban nőnemű névmást használtak. Méghozzá egy mai fejjel talán érthetetlen bibliai „apróság” miatt. Ruth könyvének harmadik fejezetében a 15. versben ugyanis a komoly tudósok nem tudták eldönteni, Ruth avagy Boáz ment be a városba, ezért a névmást egyszer így, egyszer úgy írták.

mti, mindennapi

Kapcsolódó cikkünk:
bestseller-lett-a-kivegzett-bibliafordito-muve/2011-02-22/1670

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.