Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-08-29 21:00:00

Férfiaknak férfi Jézust?

A nőies, gyengéd Jézusból macsó lesz

A lágy, negédes Jézus-kép megváltozik: mostantól a vagány, izmos Megváltó lesz trendi – véli a Guardian brit napilap kolumnistája.

Ugye hogy Jézus nevének hallatán egy csinos, párás szemű, vállig érő hajú fiatalember ugrik be? Kétezer év után a messiás új külsőt kap. Az új arculat kevésbé a „gyengéd, alázatos, szelíd Jézusé”, inkább egy erőteljes akcióhősre, egy szandálos Chuck Norrisra hajaz. A puhánykodásnak vége. Az új, tesztoszterontól fűtött teológiában a Megváltó végre olyan dagadó bicepszeket kapott, amilyeneket názáreti ácsként szerezhetett volna.

A macsó Jézus mozgalmat olyan könyvek alapozták meg, mint az Elég a keresztény jófiúkból és az Impotens egyház – a kereszténység elnőiesedése. De szerepmodell után kutatva a keresztény férfiak képzeletét Stephen Sawyer, a Jézust többek között tetovált motorosként és bokszolóként ábrázoló festő képei ragadták meg (képeinken az ő művei láthatóak). „Nem nagyon hiszem, hogy Jézus képes lett volna felborogatni a kufárok asztalait és kiűzni őket a templomból, ha lekvár lett volna. A képeim modellje egy nagydarab szörfös fiú.” – fogalmaz a Kentuckyban élő 58 éves Sawyer. 


Akcióhős és focista

Nem meglepő, hogy ez a gondolkodásmód virágzik Amerika déli részén, az már talán inkább, hogy az Egyesült Királyságban is kezdi megvetni a lábát. A közelmúltban készült felmérések szerint a női-férfi hívek aránya az országban 65-35 százalék – és egyesek a nőcis hozzáállást teszik felelőssé a nemi aránytalanságért. Ezért egyre több a férfiakat célzó egyházi esemény, ahol a megszokottnál izmosabb Jézust kínálnak a híveknek, és ide kapcsolódik a keresztény férfimagazin, a Sorted folyamatos sikere is.
 


Ő biztos felborogatta volna a kufárok asztalait. Kép innen.

„A férfiak akcióhősöket keresnek. Ezért rajonganak focistákért.” – reagált Eric Delve tiszteletes, a kenti Maidstone-ban található Szent Lukács templom lelkésze. Ha a Megváltó egy középpályásra fog hasonlítani, David Beckham elkezdhet aggódni, hogy vetélytársat kapott.


Tanith Carey
 

A brit újságírónő cikke a Guardian című brit napilapban jelent meg.

A nyitókép innen.
 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.