Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-11 14:54:00

Talajon, mezítláb az évszázad táncosnője

A Google nyitólapja ma egy híres újrakezdőre emlékezik

A világ legnépszerűbb böngészője a 117 éve született Martha Grahamnek adózik, a táncosnőnek, aki elsőként alakított ki saját módszert. Az életét is alakította: idősen kigyógyult az alkoholizmusból és újra a tánchoz fordult.

A tánctörténet a mai Google által reflektorfénybe került amerikai Martha Grahamet tartja az első táncosnőnek, aki saját technikát alakított ki. A protestáns családból származó és karrierjéért szigorú családjával szembemenő lány elvetette a balettet: hazugságnak tartotta, mivel a szépet és a könnyedséget mutatja meg. A táncosnőnek képzett Graham módszerét a lélek táncának is nevezik, mert a teljes átélést, az érzelmek kifejezését propagálta.

1926-ban alapította meg társulatát, amelynek első férfi tagja, Eric Hawkins lett a férje. A magánéletben is igen kemény, magát ritkán fotózni-filmezni engedő táncosnő technikája kemény volt: nem a rúdnál, hanem a talajon, mezítláb zajlottak a gyakorlatok. Gyakran a görög mitológia alakjainak sorsáról és személyeiről formázta meg műveinek mondanivalóját. Egyik első darabjában, az 1929-es Az eretnek című koreográfiában fehér ruhás nőt alakított, míg a többiek feketében voltak. Ők alkották a falat, amelyet az „eretneknek", a kívülállónak nem sikerült áttörnie.

Az új táncfelfogásával világhírűvé lett Graham csak lassan vette észre, hogy eljárt felette az idő. 75 éves is elmúlt már, mikor annyi negatív kritikát kapott, hogy végül szögre akasztotta a balettcipőjét. Tánc nélkül válságba került az élete: sűrűn nézett a pohár fenekére. Majd az 1970-es évek elején erőt vett magán, letette a poharat, és újra koreografálni kezdett, amivel még az 1980-as években sem hagyott fel. 1991-ben 96 évesen hunyt el. A Time magazin az évszázad táncosnőjének nevezte.

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.