Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2010-12-23 07:11:00

10 karácsonyi dal, amit még sosem hallott, de mindig hallani akart

Unja már, hogy mindig ugyanaz a tíz karácsonyi szám ömlik a rádiókból? A Mindennapi most mutat Önnek tíz szebbet, jobbat, és viccesebbet! Nigériától Kolumbiáig, a countrytól a reggae-ig!

1. African Children's Choir: Betlehemu

Zenei utazásunkat Afrikában kezdjük, az 1984-ben jótékonysági céllal alakult, világszerte koncertező gyerekkórus-hálózat, az African Children's Choir nigériai énekkara által előadott Betelehemu című számmal. A csodálatos hangú gyerekek nem egy már ezerszer feldolgozott karácsonyi dalt próbálnak ezeregyszerre is elénekelni, hanem összetéveszthetetlen afrikai ízeket és fordulatokat tartogató karácsonyi dallal kedveskednek a jótékonykodni kívánó közösségnek. Az African Children's Choir ugyanis kizárólag jótékony céllal koncertezik, bevételeit afrikai gyerekek egészségügyi ellátásának, illetve oktatásának javítása.
 

 

2. Yellowman: Santa Claus Never Comes To The Ghetto

Míg az African Children's Choir közvetett módon hívja fel a figyelmet a társadalmi problémákra, addig Yellowman, a jamaikai albínó reggae-matuzsálem nem rejti véka alá nézetét, miszerint a gettókban élők olyan kiszolgáltatottságban élnek, hogy még a Mikulás sem látogat be hozzájuk. A komor mondanivalót élesen ellenpontozza, hogy maga a Santa Claus Never Comes To The Ghetto szám egy szintifutamokkal megtűzdelt, élénk és dinamikus nóta, nem egy kesergő elégia.
 

 

3. James Brown: Santa Claus goes straight to the ghetto

De nem mindenki látja ilyen borúsan a szegények helyzetét, hiszen Yellowmant maga a funk öregapja, James Brown cáfolja meg. A Santa Claus goes straight to the ghetto című számában James Brown elárulja nekünk, hogy ha más nem, hát ő majd személyesen elküldi a Mikulást a gettóba, tömje csak tele a szegény gyerekek zoknijait ajándékkal. Teszi ezt olyan vérbő basszusgrúvok és vagány szaxofonbetétek kíséretében, hogy azt kell gondolnunk, James Brown Mikulása nem két rénszarvasszánon, hanem legalábbis Pontiac Firebirdön hasít.
 

 

4. Buck Owens: Santa looked a lot like daddy

Természetesen a karácsony az Egyesült Államokban sem csak az emberek lelkiismeretét mozgatja meg, minden évben ezer dal születik az ünnepek apróbb-nagyobb örömeiről. A hagyományos amerikai értékeket leginkább őrző műfaj, a country egyik karácsonyi klasszikusának számít Buck Owens Santa looked a lot like daddy –je, mely egy kedves mozzanatot idéz fel – jelesül amikor a gyerek leleplezi Mikulásnak öltözött apukáját.
 


5. All I Want For Christmas (Is My Two Front Teeth)

Ha már a kedves családi történeteknél tartunk, összeállításunkból nem hagyhatjuk ki Don Gardner All I Want For Christmas (Is My Two Front Teeth) című örökzöldjét, melyet számtalan feldolgozás közül most a Nat King Cole Trio feldolgozásában élvezhetünk. A fadíszítéshez, ajándékcsomagoláshoz és szalvétahajtogatáshoz egyaránt kiváló, simulékony-kellemes dal egy kissrác fogváltásáról szól, arról az időszakról, amikor már nagyon vágyik két normális metszőfogra, hogy beszédhiba nélkül kívánhasson Boldog Karácsonyt.
 

 

6. Jean-Pierre Massiéra: „Bonne Année 1967”

Egy kedves karácsonyi klasszikus után vegyünk egy éles kanyart, és jöjjön egy merész kísérleti darab, Jean-Pierre Massiéra méltatlanul elfeledett francia feldolgozás-mágus „Bonne Année 1967” című – jobb szót nem találtam – egyvelegje, melyben a szerző számos karácsonyi és újévi dal főtémáját gyúrja egybe a maga sajátos progbeat-stílusában.
 

 

7. Lucho Bermúdez y su orquesta: 24 de diciembre

A formabontó karácsonyi dalokról szólván, mindenképpen tennünk kell egy kirándulást a Földgolyó túlsó felére, nevezetesen Kolumbiába. Ha azt hisszük, hogy a negyven fokban és meleg trópusi záporokban nem születhetnek príma karácsonyi dalok, akkor nagyot tévedünk. Lucho Bermúdez és zenekara Matilde Díaz kisasszony énekhangjával megtámogatva adja elő a 24 de diciembre című vérpezsdítő cumbiát. Az ütőhangszerek regimentje, a tréfás fúvósok ne tévesszenek meg senkit, a szám szövege ugyanúgy a faállításról és az ajándékokról szól, mint minden tisztességes karácsonyi nóta!
 

 

8. Lhasa & Bratsch: Los Peces

A latin-hullámon lovagolva nem hagyhatjuk ki a fiatalon az idén a mellrák áldozatává vált Lhasa de Selát. A számos stílusban otthonosan mozgó mexikói-kanadai énekesnő videónkon a francia Bratsch etno-jazz zenekarral kollaborálva adja elő a Los Peces című dal csipetnyi balkáni fűszerrel megbolondított klezmerváltozatát. A Los Peces egyébként spanyol nyelvterületen nagyjából annyira népszerű karácsonyi dalnak számít, mint nálunk a Jingle Bells.
 

 

9. The Darkness: Christmas Time (Don't Let The Bells End)

A karácsonyt nem csak latinosan lehet megünnepelni, hanem rocker-módra is. Az egykori Queen glam-rockjának nyomdokain haladó – vagy inkább evickélő – The Darkness 2003-ban jött ki a Christmas Time (Don't Let The Bells End) című karácsonyi rockballadájával. Szőrmellény, gyerekkórus, duplanyakú gitáron elővezetett négykezes szóló és mindent átható irónia. Érthetetlen, hogy miért nem vált klasszikussá.
 


10. The DoOneThing Song

Ha pedig a zenedömping ellenére is még mindig úgy érezzük, hogy ez a karácsonyi zenei szirup nem elég édes, akkor nézzük meg a BBC brit közszolgálati televízió Breathing Places című barkács-környezetvédelmi műsora által készített klipet. A photoshop-ajkakkal ellátott cuki állatkák a műsor pozitív üzenetét énekelve kívánnak a természet nevében kellemes karácsonyi ünnepeket.
 


 Az Eleai vendég

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.