Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-08 20:00:00

Pál apostol reinkarnációjának tartják a politikust

Szentként imádja Putyint egy vallási közösség

Szentnek kiáltotta ki egy oroszországi ortodox csoport Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt.

Sokszor, sokféleképpen ábrázolták már Putyint, de a mostani minden eddigi jellemzésen túltesz. Egy főként nőkből álló oroszországi ortodox vallási csoport Pál apostol reinkarnációjaként emlegeti a jelenlegi orosz kormányfőt. A helyzet abszurditását jelzi, hogy Putyin arcképét ikonként imádják, mert állítják: a Szentlélek költözött a politikus lelkébe.


Jeanne D’Arc Oroszországban reinkarnálódott

A Der Spiegel információi szerint a Bolshaya Elnya faluban (Közép-Oroszország) található közösség Pál apostol megtestesülésének tartja az újra elnöki ambíciókat dédelgető Putyint. A Fotyinya anyácska (civil nevén Szvetlana Frolova) által vezetett szekta úgy tartja, hogy Pál apostol és Putyin sorsa azonos, hiszen kezdetben mindketten üldözték a keresztényeket, de végül jó útra tértek. Úgy tartják: Putyin a KGB tagjaként sok helytelen dolgot cselekedett, de azóta megtért. Fotyinya anyácska szerint, – aki magát Jeanne d’Arc reinkarnációjának tartja –, Isten Putyint jelölte ki arra, hogy előkészítse Jézus Krisztus visszatérését. Szerinte a politikusban egy cár szelleme lakozik és minden nap imádkoznak azért, hogy Putyin elnökként térjen vissza a Kremlbe.

Mint arról már írtunk, ismét a legfőbb hatalom birtokába kerülhet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, miután 2000 és 2008 között már elnöke lehetett Oroszországnak. 2008-ban az alkotmány írta elő, hogy le kell mondania: az oroszországi alaptörvény tiltja, hogy két, egymást követő elnöki mandátumot egy harmadik kövessen. Így kerülhetett az akkori elnökhelyettes elnöki, Putyin pedig miniszterelnöki pozícióba. 2012-ben viszont alkotmányos joga a volt orosz elnöknek, hogy visszatérjen, és onnantól fogva négy helyett hat évre szóló államfői megbízatást kap. A Levada Központ felmérései szerint Putyin a legnépszerűbb, és ezzel a legesélyesebb jelölt Oroszország elnöki pozíciójára. És ez még nem minden: mivel Putyin a 2018-as elnökválasztáson is indul, 2024-ig biztos helye lesz az orosz politikában.


Az elnök úr és Úr

Ha közelebbről is megvizsgáljuk Fotyinya Anyácska csapatát, könnyen rájöhetünk a vallási köntösbe burkolózott csoport valódi céljaira. A vezető nagyasszonyt az 1990-es évek közepén állami pénzek sikasztása miatt 21 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után Fotyinya Nyizsnyij Novgorod mellett, Bolshaya Elnya faluban megnyitotta a Kozmo-Energetikai Orvosi Centrumot, amely nagy felháborodást váltott ki a helyi ortodox egyház körében. Az egyház vezetői ugyanis boszorkánysággal vádolták a nőt, és a KGB utódszervezetét, az FSB állami rendőrséget hívták segítségül. Fotyinya ravasz módon éppen akkor kezdte hangoztatni, hogy Putyin valójában egy szent – így próbálta kivonni magát a felelősségrevonás alól.


Így imádják Putyint. Fotó innen

De nem ez az egyetlen hely, ahol Putyint felsőbbrendű emberként imádják. A jelenlegi miniszterelnök szülővárosában, Szentpéterváron gombamód szaporodnak azok a plakátok, amelyeken a politikus angyalként oszt áldást a város lakóira. A polgári és vallási vezetők is egyre gyakrabban emlegetik kvázi-vallásos kontextusban a kormányfőt. Vladislav Surkow, a Kreml egyik befolyásos vezetője egyszer azt állította: Putyint a sors és az Úr küldte Oroszországba.

A személyi kultusz talán legnagyszerűbb példája Putyin, aki remekül használja a médiát és a közvéleményt önmaga népszerűsítésére. A szeptember 24-i Egységes Oroszország Párt kongresszusán kiderült, hogy a 2012-es oroszországi elnökválasztáson Vlagyimir lesz az elnökjelölt, míg a mostani elnök, Dmitrij Medvegyev kormányfőként folytatja tovább.

A politikai elemzők szerint a fő gond a pozíciócserével van, hogy figyelmen kívül hagyják a középosztályt, és nem engednek teret a politikai versenynek sem, amelyben kiderülhetne, ki a legalkalmasabb Oroszország vezetésére.

– mi (forrás: Time)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Oroszország
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Jóváhagyták Oroszország WTO-tagságát
  • Lánga borult a világ egyik leghosszabb hídja
  • Putyin és a választási csalások
  • Akik nem gyakorolhatják szabadon hitüket
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Dühös tüntetőktől volt hangos az orosz főváros
  • Óriási tüntetés készül Moszkvában
  • Putyin pártja elveszítette az alkotmányozó többséget
  • Dühös tüntetők miatt zárták le a moszkvai tereket

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.