Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-16 20:37:00

Gyógyító erejű klasszikus

Így hat Bach a stresszhormonra

Meglepően eredményes, ám eddig a szívgyógyászatban alulbecsült terápiás segédeszköz a zene, állítja Dr. Hans-Joachim Trappe Professzor.

Hans Joachim Trappe, bochumi szívspecialista és orgonista jelenlegi vizsgálatai a komolyzene vérnyomásra, szívverésre, légzésre és a kortizol stresszhormonra kifejtett hatásaira irányulnak. A professzor a bochumi egyetemi klinikán (Marienhospital Herne Universitatsklinikum) kardiológus főorvos, emellett 40 éve orgonista. Trappe évek óta a zene orvosi hatásait vizsgálja, és régóta meggyőződése, hogy a klasszikus zene gyógyító erejű. A legújabb kísérletek is bizonyítják, hogy a komolyzene hallgatása pozitív hatású a szív-, és magas vérnyomásban szenvedőknek.


Múlik a neurózis


A neurózisra, kimerültségre, a szív- és érrendszeri betegségekre is gyógyhatással bír ez a típusú muzsika. A professzor és kutatócsoportja jelenleg azt vizsgálják intenzíven, hogy melyik zene milyen panaszoknál segít. Bach hallgatása többek között jótékony hatással van a magas vérnyomásra, Verdi pedig az alacsonyra. Várandós édesanyák pedig nyugodt csecsemőket remélhetnek, ha a 9 hónap alatt Mozartot hallgatnak.

– Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy Bach alkotásai vannak a legjobb hatással a vérnyomás csökkenésre és a szívfrekvenciára – így Trappe. Az egykoron álmatlanságtól szenvedők közül pedig sokan állítják, hogy abban is Bach zenéje tud segíteni. Kutatások szerint lefekvés előtt 45 perc megnyugtató zene biztosíték az éjszaka átalvásához. A zene azáltal segíti elő a könnyebb elalvást, hogy csökkenti az idegrendszeri feszültséget, a vérnyomást, a pulzust, lassítja a légzést, és a zenének köszönhetően az izmok ellazulnak és a gondolkodás nyugodtabbá válik.


A zene hatása

– A központi idegrendszer az a közvetítő, amely túl azon, hogy az egyes érzékszerveknek a megfelelő központja, komplex működésével a zene hatásmechanizmusát is összetetten érvényesíti. A harmonikus, lassú zene hatására csökken a légzésszám és a vérnyomás, lassul a szívfrekvencia, így kedvezően alakul a vérkeringés, az ütem és a hangerő mérséklődése is hasonló változásokat idéz elő. A zene mintegy gyógyszerként hat és az is ismeretes, hogy bizonyos zeneszerzők művei még kedvezőbb hatást gyakorolnak – állítja a professzor. A Marienhospitalban például szívkatéter vizsgálatoknál és defibrillátor beültetésénél is alkalmazzák a zene jótékony hatását.


Bach: Máté passió (részlet) - gyógyító harmónia

A vizsgálatok és még inkább az egyes beavatkozások a betegeknél stressz reakciókhoz vezetnek. A zene jelentősen hozzájárul a páciensek megnyugtatásához és ellazuláshoz, esetenként pedig az érzéstelenítőt is el lehet hagyni; nem utolsósorban pedig az operáló orvost is ellazítja. A szívspecialista szerint abból kell kiindulni, hogy a zene a jövő gyógyászatában sokkal nagyobb szerepet fog játszani. „Már manapság is létezik „zeneterápia” vagy „zenegyógyszer”, de még szükségesek olyan kísérleti eredmények, melyek arra irányulnak, hogy bizonyos betegségeket célzottan speciális zenével kezeljük.”


Az egyházi zene nyugtató hatása

Egészségünk szempontjából a legkedvezőbb, ha a zene hirtelen hangerőváltozások nélkül szól, ezért Beethoven művei orvosi szemszögből nem javasoltak. Az egyházi zene is nyugtató hatású. – A templomok, katedrálisok akusztikája extrém pozitív hatással vannak az emberekre, amiben a vizuális benyomások is szerepet játszanak – mondja Trappe.

Nyilván nem véletlen, hogy Bach olyan zenét szerzett, ami máig is orvosilag pozitív hatással bír. A barokk zeneszerző a keresztény egyházhoz kötődött, és mély vallásosság, a mindennapokban megélt Istenhit jellemezte. Feladatának tartotta, hogy zenéjével Istent dicsérje. „A zene Isten dicsőítésére és az emberi lélek örömére szolgál. Ha nem méltatjuk Istent a zenénkkel, a muzsika csak ördögi lárma és zaj,” írta a zeneszerző. Művei nagyobb részét kitevő egyházi zene (korál, korálelőjáték, motetta, passió, oratórium) közvetlenül az Isten szolgálatára született.

Legnagyobb műve a Máté-passió, amiben ábrázolja, hogyan adja át magát Jézus a szenvedésnek és a halálnak, hogy ezzel az embereket Isten előtt a bűntől megszabadítsa. A Máté-passió zenéjével Bach nem a megszokott módon szól a hallgatóság szívéhez, olyannyira hogy ezen alkotása miatt nevezik őt az „Ötödik Evangélistának”. Bach zenéje nemcsak a szívnek, hanem a léleknek is egészséges. Sokan Bach Máté-passiójának hatására kezdenek el hinni Jézus Krisztusban.


Bander Csilla

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.