Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-03 17:00:00

Murdoch bábjai alakították a világ bulvársajtóját?

Hogyan gyilkol a sajtó?

2011 szeptemberében tört ki a botrány Angliában a Murdoch-birodalom egyik bulvárlapjával kapcsolatban, amelyről bebizonyosodott, hogy titkosszolgálati eszközökkel kémkedett a „celebek” után.

Charlotte Churchöt 11 éves korában „az angyali hang” néven kapta fel a sajtó, miután egy tehetségkutató versenyen lenyűgözte a zsűrit a Pie Jesu himnusszal. Charlotte elmondta, operaénekesnek készül, s elsősorban himnuszokat énekel. Maga a sajtócézár Rupert Murdoch ragaszkodott hozzá, hogy Charlotte az esküvőjén énekeljen. Honoráriumot ugyan nem kapott, de Murdoch az ügynökét meggyőzte, hogy a Fox News és a Murdoch-birdalom lapja majd „megtámogatják” amerikai karrierjét.


A hírnév szárnyán

És valóban, meg is támogatták – egy darabig. Ahogy Charlotte közeledett a kamaszkorhoz és a nővé válás nehézségeihez, a sajtó ellene fordult. Az egyik angol bulvárlap visszaszámlálót helyezett el a címlapján: Charlotte 16. születésnapját várták (ez a legális életkor a konszenzuális szexuális kapcsolat létesítéséhez). Paparazzik követték. A fiúk, akikkel együtt járt, jó áron értékesítették a legintimebb titkait. Ha pózolt a sajtónak, hogy lerázza a ráakaszkodó bulvárlapokat, az volt a baj. Ha nem pózolt, annál inkább mentek utána.

2011 szeptemberében tört ki a botrány Angliában a Murdoch-birodalom egyik bulvárlapjával kapcsolatban, amelyről bebizonyosodott, hogy telefonokat hallgattak le, üzenetrögzítőket törtek fel, és magánnyomozókat állítottak rá a „celebekre”. Az angol média – kereskedelmi és közszolgálati, minőségi és bulvár – fájdalmas önvizsgálatra kényszerül. Az ügy dagadt, hivatalos vizsgálat kezdődött, és egymás után jelennek meg a tanúk. Köztük Charlotte Church is.

A média hatalma óriási, felemel és megaláz embereket. A tehetség sem lehet biztos a sikerben, ha nincs mögötte médiatámogatás, és, ha éppen tönkre kell tenni valakit, az ellenséges médiának még igazat sem kell mondania. A sár nyomot hagy. Az ilyesfajta karaktergyilkosság nincs messze a gyilkosságtól; az áldozatok időnként öngyilkosságba menekülnek.

A Leveson-vizsgálat során „Church azt mondta a vizsgálóbírónak, hogy a családja sokat szenvedett a hírneve miatt. A tapintatlan és tolakodó sajtónak véleménye szerint szerepe lehetett édesanyja öngyilkossági kísérletében. Maria Church 2005-ben kísérelt meg öngyilkosságot, amikor rájött, hogy a News of the World (a botrány középpontjában álló Murdoch-féle bulvárlap – a szerk.) cikket készül megjelentetni arról, hogy a férje kokainfüggő, és házasságon kívüli viszonya van.

Charlotte Church szerint a családja magánügyeiből szenzációt kreált a média. „Ha van is igazság a dologban, elviselhetetlennek éreztem, hogy a családomat, akiknek semmi köze nem volt ehhez az egész iparághoz, azon túl, hogy gondomat viselték, kipellengérezik és megalázzák a nyilvánosság előtt."


Kifordult személyiség

Egy angol paparazzi – az egyetlen, aki nyilatkozni mert – elmondta, a fotósnak sincs nagyon választása. Ha nem hozza az „anyagot”, repül. A BBC kérdésére egy bulvársajtónak dolgozó PR-szakértő azt a választ adta, hogy a nyilvánosság előtt szereplő embereknek tudomásul kell venniük, vagy példamutató életet élnek, vagy rájuk száll a sajtó. Mint a riporter joggal felvetette, azokra is rászáll a sajtó – például a Harry Potter regények szerzőjére, J. K. Rowlingra –, akik életmódjával kapcsolatban roppant kevés kérdés tehető fel. És egyáltalán: mitől lenne érdekes a magánélete valakinek, akit a művészetéért csodálunk?

Politikusokkal, vezető társadalmi és egyházi személyiségekkel, gazdasági potentátokkal kapcsolatban akár jogos is lehet megkapirgálni, hogy vizet prédikálnak-e, miközben bort isznak. A PR-szakértő előveszi a következő érvét. „A celebek profitálnak” – mondja. „Ez kölcsönösen jó üzlet. Ha hagynák magukat fényképezni, és néha az ügynökük kiszivárogtatna egy-két sztorit, békésebb lenne az életük."

Charlotte Church történetének más tanulságos szálai is vannak. A kicsit dundi, eleven kislányt „az iparág” alaposan átformálta. Lefogyasztották, kifestették, szexi ruhákba öltöztették. Charlotte populáris slágereket kezdett énekelni, videóklipeket gyártatott magának, így fésülte a haját, meg amúgy, Paris Hilton pózokat mímelt, szóval belesimult a celeb-kultúrába – ahol nem számít sikeresnek. Manapság lesajnáló hangon illik emlegetni. A Youtube videókhoz a nézők egyre több fanyalgó megjegyzést fűznek. „Korábban gyöngyörű volt a hangja, de most teljesen érdektelen. A pop business, az nem neki való."

 

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.