Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-16 17:30:00

Nem csitul a News of the World lehallgatási botránya

Újra pellengérre állítják Murdoch-ot?

A brit parlament bizottsága ismét meghallgathatja a News of the World lehallgatási botrányával kapcsolatban a lap vezetőit, így akár James Murdochot is.

John Whittingdale, az alsóház kulturális és médiabizottságának elnöke kedden bejelentette: több információra van szükség az ügyben. A bizottság ugyanis nyilvánosságra hozott egy újabb bizonyítékot, egy olyan újságíró levelét, akit a lehallgatások miatt ítéltek el. A levél szerint a News of the World vezetői tudtak a lehallgatásokról. A levelet Clive Goodman korábbi szerkesztő írta a brit lapkiadó cégnek, a News Internationalnek még 2007-ben. Goodman szerint a lehallgatás gyakran szóba került a szerkesztői egyeztetéseken, mígnem az egyik szerkesztő megtiltotta, hogy beszéljenek róla. Eddig Goodman az egyetlen újságíró, akit elítéltek az ügyben. A News International korábban azt állította, hogy Goodman egyedül cselekedett, más újságíró nem volt érintett a lehallgatásokban.


Válaszokra várva

A bizottság előtt július 19-én jelent meg Rupert Murdoch, a médiavállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch, a News International elnöke, valamint Rebekah Brooks, a News International volt vezérigazgatója, hogy számot adjanak a hatalmas sajtó- és politikai botránnyá duzzadó telefonlehallgatási ügyről. Múlt hónapban a képviselők még úgy döntöttek, ezt követően már nem hallgatják meg ismét James Murdochot, a News International több más vezetőjét azonban igen. John Whittingdale a levél közzétételekor úgy nyilatkozott a BBC-nek: „Ha megkaptunk minden információt és választ a kérdéseinkre, azt hiszem, valószínűleg ismét beszélnünk kell James Murdochkal.”

A botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a Murdoch-cégcsoport egykori legnagyobb brit vasárnapi lapja, a News of the World – exkluzív értesülések reményében – évekkel ezelőtt feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A hatósági gyanú szerint a News of the World ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

A Murdoch-csoport a News of the World botrányának kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 éve alapított vasárnapi bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.