Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-19 21:00:00

Jonestown nevét örökre skarlátbetűkkel írják Guyana földjén

Ezer halott: megállt az idő a szektaváros felett

Jim Jones örökre beírta magát a történelembe, mint az egyik leghírhedtebb gonosztevő. Közel ezer ember halála szárad a szektavezér lelkén.

Jonestown, guyanai mészárlás, mérgezés – ezek a fogalmak a Népek Temploma szektavezéréhez, Jim Joneshoz (azaz James Warren Joneshoz) köthetők. A hírhedt vallási fanatikus hívei 1978-ben tömeges öngyilkosságot követtek el a férfi által létrehozott guyanai városban.


Borzalmak városa

Mára már nehéz elhinni, hogy Jonestown valaha is létezett. A guyanai őserdőben a szekta egykori telephelyét sűrű dzsungelnövényzet takarja. Egy traktor és egyéb mezőgazdasági eszközök maradványai, valamint egy iratszekrény árulkodnak arról, hogy ott éltek valaha emberek. A közelben élő helyiek elmondták, hogy azok a fémedények is ott vannak valahol, amelyekben a gyilkos koktélt kikeverte a szektavezér elvakult híveinek. A narancslé és cián keverékét gondolkodás nélkül itták meg az emberek, miután Jim Jones elhitette velük: az amerikai hatóságok már úton vannak, és a földdel teszik egyenlővé a tábort.


Sokan a gettóból menekültek Jonestownba. Fotó innen

Guyana nem a türkiz tengernek és a fehér homokos tengerpartjainak köszönheti népszerűségét. A dél-amerikai volt brit gyarmat egyik turisztikai látványosságának még mindig a Jonestown város maradványai számítanak. A kis ország akaratlanul is a média középpontjába került, amikor Jim Jones tiszteletes 1974 földet vásárolt ott és 1977-ben megalapította Jonestownt.

A szektavezért kezdteben állítólag nem a gonosz, hanem a jó szándék vezérelte, ugyanis a szegényebbeknek ígért segítő jobbot. A Népek Temploma szekta saját óvodákat, iskolákat, templomot és közösségi házakat húzott fel a szigeten, és teljesen elszaparálták magukat a külvilágtól. A hatalom gyorsan elvette Jones eszét. Jézus reinkarnációjának, Isten küldöttjének tartotta magát, és megkövetelte híveitől, hogy Atyának szólítsák. A szektavárosban mindennapossá vált a nők és a gyermekek ellen elkövetett erőszak, aki ellenkezett, azt súlyosan bántalmazták.

Egy októberben megjelent, „A Thousand Lives: The Untold Story of Hope, Deception, and Survival at Jonestown” című könyv azt állítja, hogy Jones a hetvenes évek elején egy másik merényletet is tervezett Amerika ellen. Mint arról már írtunk, a szektavezér San Francisco felé akart irányítani egy repülőgépet, 200 gyanútlan emberrel a fedélzeten. A város megtámadásának terve 1975-ben körvonalazódott. Maria Katsaris, Jim Jones 21 éves asszisztense és szeretője beiratkozott az oaklandi pilótaképző központba. A központ adatai szerint a lány repülésoktatását a szekta fizette. Katsaris hamarosan magánpilóta repülési engedélyt szerzett, és elkezdte a kereskedelmi repülést is. A szekta vezetői arra utasították a lányt, hogy csak addig maradjon a pilótaképzőben, amíg meg nem tanulja az alapvető tudnivalókat – a terv az lett volna, hogy a kapitány és a pilóták megölése után Katsaris vette volna kézbe a gép irányítását.

Teri Buford O’Shea, aki egyike azon négy szektatagnak, akik tudtak a készülő merényletről, és a guyanai mészárlás egyik túlélője, egy interjúban elmondta: a lány megtanulta a landolást és a repülést is. O’Shea elmondása szerint a terv úgy szólt, hogy a repülőgépen a szekta előljárói, mintegy 200 ember utazott volna. Jones azért akarta meggyilkolni ezeket az embereket, mert úgy gondolta, hogy gátolják őt a kiteljesedésben.

A könyvből kiderül, hogy Jones már évekkel a guyanai tömeges öngyilkosság előtt le akarta mészárolni egyházának tagjait. Az írónő szerint akkor tett le repülőgépes tervéről, amikor meglátta a lehetőséget a guyanai őserdőben. Ott ugyanis felépítette a Jonestown néven hírhedtté vált települést, majd a CIA-tól való félelmében, paranoiája miatt tömeges öngyilkosságra bírta a Népek Templomának tagjait.


Hidegvérrel

A szektát kritizálók félelme 1978. november 18-án igazolódott be, amikor közel ezren dobták el maguktól az életet. A szektaváros terrorját jól jelzi az a tény is, hogy sokan visszaszöktek az Egyesült Államokba, ahol jelentették a visszásságokat. Néhányan börtöntáborként írták le Jones közösségét, és emiatt Leo Ryan amerikai kongresszusi képviselő ellátogatott a szektához. A politikus nem titkolt szándéka az volt, hogy meggyőzze az ott élő embereket, hogy térjenek vissza normális életükhöz.


Az áldozatok emlékére. Fotó innen

Az akkor már súlyos mentális betegséggel küzdő Jonesnál ez csak olaj volt a tűzre, ugyanis a szektavezér biztonsági emberei lemészárolták a képviselőt, és az őt kísérő négy másik embert. A lövöldözés után Jones összehívta híveit és mérgezett narancslével itatta meg őket. A jelentések szerint sokakat lelőttek vagy megkéseltek. Jones halálát lőtt seb okozta, amelyet nagy valószínűséggel saját magának ejtett. A helyszínre kiérkező hatóságok 918 holttestet találtak.

A tömeggyilkosság (vagy tömeges öngyilkosság) 33 éve történt, de még mindig elborzasztja a guyanaiakat. A most 80 éves Wilfred Jupiter, aki a hetvenes évek végén, a tömegmészárlást követően a szekta telephelyének eltakarításában segédkezett, a BBC-nek elmondta: a fiatalabb generációknak tudniuk kell arról, hogy mi történt Jonestownban.

Guyana állam két évvel ezelőtt emlékplakettet állított, így emlékezve a tragédia áldozataira. A hatóságok azonban azt szeretnék, ha a világ elfelejtené végre a Jones-féle borzalmakat, és az ország természeti adottságai és kultúrája, nem pedig a szekta jutna róla az emberek eszébe.

 

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.