Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-15 19:00:00

Variációk gyilkosságra: Jim Jones a halál ura akart lenni?

Támadás San Francisco ellen?

Huszonöt évvel Amerika gyásznapja, 9/11 előtt, egy hírhedt vallási fanatikus San Francisco felé akart irányítani egy repülőgépet, 200 gyanútlan emberrel a fedélzeten.

A terv kiötlője nem egy dzsihádista volt, hanem a történelem egyik legnagyobb gonosztevőjeként számon tartott Népek Temploma szektavezér, Jim Jones. Egy most készülő könyv szerint a férfi olyan eseményt akart generálni, amelyet nem felejt el egyhamar a világ. Az ördögi terv végül nem valósult meg, de két évvel később, 1978-ban Jones elérte, hogy hívei tömeges öngyilkosságot kövessenek el. Összesen 918 holttestet fedeztek fel a hatóságok a guyanai őserdőben, a szekta telephelyén. Az áldozatok narancslébe kevert ciánnal mérgezték meg magukat.


Halál ura

San Francisco megtámadásának terve 1975-ben körvonalazódott, amikor Maria Katsaris, Jones 21 éves asszisztense és szeretője beiratkozott az oaklandi pilotaképző központba. A központ adatai szerint a lány repülésoktatását a szekta fizette. Katsaris hamarosan magánpilóta repülési engedélyt szerzett, és elkezdte a kereskedelmi repülést is. A szekta vezetői arra utasították a lányt, hogy csak addig maradjon a pilótaképzőben, amíg meg nem tanulja az alapvető tudnivalókat – a terv az lett volna, hogy a kapitány és a pilóták megölése után Katsaris vette volna kézbe a gép irányítását.

Teri Buford O’Shea, aki egyike azon négy szektatagnak akik tudtak a készülő merényletről, és egyike a guyanai mészárlás túlélőinek egy interjúban elmondta: a lány megtanulta a landolást és a repülést is. O’ Shea elmondása szerint a terv úgy szólt, hogy a repülőgépen a szekta előljárói, mintegy 200 ember utazott volna. Jones azért akarta meggyilkolni ezeket az embereket, mert úgy gondolta, hogy gátolják őt a kiteljesedésben.

O’Shea elmesélte, hogy titkárnőként csatlakozott a Népek Templomához 1971-ben, de nagyon hamar Jones bizalmasa és szeretője lett. Az akkor 19 éves lány azt hitte, hogy a szektavezér „maga az Isten”, és megtiszteltetésnek vette, hogy kiválasztottként lehet Jones mellett. A megkülönböztetett figyelemről tesz bizonyságot az a tény is, hogy a lány akkor utazhatott ki és be a guyanai településről, amikor csak akart. Talán ennek köszönhette azt is, hogy életben maradt: ciánmérgezés időpontjában ő San Franciscóban tartózkodott. Az interjúban azt is elmondta, hogy 30 évig hallgatott a szörnyű titokról, és próbálja megfejteni, hogy minek is köszönheti az életét.


Ördögi körben Fotó: innen

A repülőgép–eltérítés részleteiről bővebben az októberben boltokba kerülő  “A Thousand Lives: The Untold Story of Hope, Deception, and Survival at Jonestown” című könyvben Julia Scheeres ír. Az írónő évekig kutatott a szekta után, 50 ezer oldalnyi FBI dokumentumot és több tucat filmet nézett meg. Scheeres szerint a repülőgép–eltérítés terve csak egy volt azon gonosz elképzelés közül, amelyeket Jones akart véghezvinni. Az egyik ilyen terv szerint szektatagokkal teletömött buszt akart a Golden Gate hídról a mélybe vezettetni.

Fielding M. McGehee, a San Diego Egyetem vallási tanszékének munkatársa ugyancsak dokumentálta a guyanai tömeges öngyilkosságot és vizsgálta Jones ördögi tevékenységét. Szerinte a szektavezér Kalifornia-szerte akart öngyilkosságra rávenni embereket.

A könyvből kiderül, hogy Jones már évekkel a guyanai tömeges öngyilkosság előtt le akarta mészárolni egyházának tagjait. Az írónő szerint akkor tett le a repülőgépes tervéről, amikor meglátta a lehetőséget a dél-amerikai guyanai őserdőben. Ott ugyanis felépítette a Jonestown néven hírhedtté vált települést, ahol iskolákat, óvodákat, templomot, házakat építettek a szektatagok, míg a szektavezér a CIA-tól való félelmében, paranoiája miatt tömeges ciánmérgezésre nem bírta a Népek Templomának tagjait.

 

– mi, (forrás:The New York Times)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.